Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze: Parteneriatul public - privat, cheia pentru implementarea măsurilor concrete pe piaţa muncii

Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze: Parteneriatul public - privat, cheia pentru implementarea măsurilor concrete pe piaţa muncii

Un proiect pilot în parteneriat public-privat poate fi cheia de accelerare şi implementare a măsurilor concrete propuse de mediul de afaceri pentru flexibilizarea pieţei muncii din România, susţin reprezentanţii Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG).

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, aceasta este principala concluzie rezultată în urma discuţiilor purtate între ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Raluca Turcan, şi reprezentanţii Pactului pentru Muncă - PPM.

Reprezentanţii FPPG susţin că ideea unui proiect pilot între minister şi mediul privat, cu un manager de proiect care să lucreze la implementarea măsurilor venite dintre privat către stat în vederea creării unei pieţe a muncii eficiente a fost îmbrăţişată de ministrul de resort.

De asemenea, s-a discutat şi despre reducerea muncii la negru, debirocratizarea şi digitalizarea pe piaţa forţei de muncă.

"Apreciez implicarea mediului de afaceri în rezolvarea problemelor din piaţa muncii şi cred că orice soluţie este binevenită. Parteneriatul public - privat este un prim pas în cooptarea mediului privat în actul de legiferare şi implementare de soluţii viabile, benefice unei funcţionari eficiente a pieţei muncii. În concordanţă cu propunerile din Pactul pentru Muncă, intenţionăm să prelungim măsurile de sprijin pentru cei care angajează zilieri sau sezonieri, vom sprijini sectorul HORECA şi ne dorim să avem un grad redus al muncii nefiscalizate", a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.


Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES FOTO


Aceasta a vorbit şi despre "noi legi surpriză care vor ajuta şi economia României în următoarele două săptămâni".

La rândul său, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, Cristina Chiriac, iniţiatorul Pactului pentru Muncă, a subliniat că Pactul pentru Muncă este un proiect care vine cu soluţii la probleme din piaţa muncii.

"Mă bucur că avem deschidere din partea instituţiilor statului şi că se doreşte implementarea soluţiilor venite din partea mediului de afaceri. Pactul pentru Muncă este un proiect care vine cu soluţii la probleme din piaţa muncii şi constat cu bucurie că ceea ce s-a dezbătut la Cluj, de exemplu, privind situaţia asistaţilor sociali, iată că prinde contur şi se fac paşi pentru reinserţia acestora în câmpul muncii. Sunt măsuri punctuale, dar care, aplicate coerent, conduc la flexibilizarea şi eficientizarea pieţei muncii în relaţia angajat - angajator - stat", a spus Cristina Chiriac.


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Totodată, Dragoş Anastasiu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno - Germane, prezent la întâlnirea cu Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, a adus în discuţie "Kurzarbeit" şi nevoia ca industriile grav afectate de pandemie să primească finanţare prin acest program.

"Industriile profund afectate, cum ar fi ospitalitate, evenimente, sport şi aşa mai departe, trebuie să primească sprijinul alocat de stat pentru a supravieţui în continuare. Mizez pe implicare şi soluţionarea sincopelor apărute astfel încât să nu mai întâmpinăm probleme în această zonă pe viitor", a subliniat Dragoş Anastasiu.


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Potrivit sursei citate, Raluca Turcan a dat asigurări că aplicarea "Kurzarbeit" va aduce beneficii atât angajaţilor cât şi angajatorilor, stimulând pe cei din dintâi, rămaşi fără obiectul muncii, din cauza pandemiei.

La întâlnirea cu ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale au participat: Cristina Chiriac - preşedinte CONAF, Nicoleta Munteanu - vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Andreea Negru - preşedinte Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton, Magda Volonciu - profesor universitar doctor în dreptul muncii, Dragoş Anastasiu - preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno - Germane şi Cătălin Niţă - director general Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, co-iniţiator al Pactului pentru Muncă.

Principalul obiectiv al documentului Pactul pentru Muncă îl reprezintă identificarea soluţiilor şi a strategiilor care pe termen scurt şi mediu pot contribui la echilibrarea pieţei forţei de muncă în România şi crearea unui cadru legislativ care să asigure o evoluţie coerentă a pieţei muncii.

Pactul pentru Muncă reprezintă o iniţiativă demarată în anul 2019 de către Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG). Din anul 2020 s-a alăturat, în calitate de partener strategic şi Confederaţia Patronală CONCORDIA. Ulterior, pe parcursul proiectului s-au alăturat Confederaţia Patronală din Industria Română (CONPIROM), Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA), Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), Camera de Comerţ şi Industrie Româno - Germană (AHK), Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), Universitatea Bucureşti şi SCA Magda Volonciu şi Asociaţii.

Proiectul Pactul pentru Muncă a fost dezbătut şi agreat cu majoritatea partidelor politice, fiind un document care reprezintă un consens de principiu al factorilor politici în vederea soluţionării problemelor actuale din piaţa muncii şi identificării de oportunităţi de dezvoltare şi emancipare pe termen mediu şi lung. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...