Federaţia Sindicatelor din ANP: Ministrul Justiţiei dezinformează încă o dată profitând de funcţia pe care o deţine

Federaţia Sindicatelor din ANP: Ministrul Justiţiei dezinformează încă o dată profitând de funcţia pe care o deţine

Ministrul Justiţiei dezinformează şi continuă să abuzeze de funcţie, afirmă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) potrivit cărora ministrul Tudorel Toader a ales cu intenţie să îngrădească în mod abuziv reprezentanţilor acestei organizaţii exercitarea atribuţiilor.

FSANP menţionează că, în 14 mai, cu 10 zile înainte de întâlnirea de la Ministerul Justiţiei la care i-a fost refuzat accesul, a semnat, în calitate de organizaţie reprezentantivă, un acord privind transparenţa decizională.

"Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor este organizaţie sindicală reprezentativă încă din 2015 prin Sentinţa 3RZ/23.06.2015, pentru o perioadă de 4 ani. La data de 14.05.2018, cu numai 10 zile înainte de abuzul ministrului Justiţiei, am semnat în calitate de organizaţie sindicală reprezentativă Acordul privind transparenţa decizională nr. 43903/2018", precizează FSANP într-un comunicat remis vineri seara AGERPRES.

Potrivit sindicaliştilor, la data de 24 mai, Ministerul Justiţiei nu a cerut documente şi chiar a refuzat orice încercare de a lămurire a situaţiei din partea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

"În prezent, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă ca organizaţie sindicală reprezentativă la Comisia Mixtă de Dialog Social, ultima întâlnire la Ministerul Justiţiei având loc la 04 iulie 2018. În concluzie, ministrul Toader dezinformează. Încă o dată şi profitând de funcţia pe care o deţine. Realitatea este că acesta cunoştea faptul că Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor este organizaţie sindicală reprezentativă şi a ales cu intenţie să îngrădească în mod abuziv reprezentanţilor acestei organizaţii exercitarea atribuţiilor", subliniază Federaţia.

Reacţia FSANP vine la o oră după ce Ministerul Justiţiei a susţinut, pe Facebook, faptul că Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu a prezentat o hotărâre definitivă privind schimbările din conducerea acestei organizaţii până la momentul întrevederii din data de 24 mai.

Ministerul Justiţiei precizează, pe Facebook, că nu a fost prezentat un certificat de înscriere a acestor modificări, pentru a se atesta calitatea de reprezentant al federaţiei.

Federaţia a informat vineri că, la Parchetul General, se află în lucru un dosar penal referitor la abuz în serviciu şi restricţionarea dreptului de reprezentare sindicală pe numele ministrului Tudorel Toader, fiind declanşată urmărirea penală in rem. Organizaţia preciza că plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a refuzului lui Tudorel Toader de a permite participarea reprezentanţilor sindicali la negocieri.

De asemenea, sindicaliştii au criticat lipsa unui dialog cu MJ pentru rezolvarea problemelor din sistem.

În replică la aceste acuzaţii, MJ susţine că, în contextul în care periodic sunt organizate întâlniri cu organizaţii sindicale, raportat la faptul că există între diversele organizaţii sindicale contestări în plan juridic, ministrul Tudorel Toader a ridicat problema referitoare la admiterea de către instanţa de judecată competentă a modificărilor operate în structura organelor de conducere şi, corelativ, înscrierea menţiunilor necesare în Registrul special al federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, ţinut de către Tribunalul Bucureşti.

MJ arată că, până la data de 24 mai 2018 (inclusiv), nu a fost prezentată o hotărâre definitivă de admitere a cererii de înregistrare a schimbărilor din conducerea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSNAP), şi cu atât mai puţin, un certificat de înscriere a acestor modificări, pentru a se atesta calitatea de reprezentant al federaţiei.

FSANP anunţa pe 31 mai că a formulat o plângere penală împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi încălcare a dreptului de reprezentare sindicală, fapte pedepsite cu până la 7 ani de închisoare.

"În data de 24 mai 2018, Tudorel Toader a refuzat în mod abuziv participarea reprezentanţilor FSANP la întrevederea ce a avut loc la sediul Ministerului Justiţiei pentru dezbaterea unor acte normative de interes, limitând astfel exercitarea atribuţiilor de reprezentare şi a mandatului acestora în vederea apărării şi promovării drepturilor şi intereselor profesionale ale membrilor de sindicat. Deşi, în perioada mai 2017 - mai 2018, au fost mai multe runde de negocieri şi mai multe întâlniri oficiale între Tudorel Toader şi reprezentanţii FSANP, ministrul şi-a permis, încă o dată, să dezinformeze cu intenţie opinia publică şi mass-media invocând o aşa-zisă lipsă de calitate a organizaţiei sindicale care a cerut insistent demiterea acestuia pentru incompetenţă şi subminarea sistemului penitenciar", susţinea atunci FSANP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante