Femeile au un răspuns imunitar mai bun la Covid-19, potrivit unui studiu medical

Femeile au un răspuns imunitar mai bun la Covid-19, potrivit unui studiu medical

Răspunsul imunitar al femeilor împotriva Covid-19 ar putea fi mai puternic decât cel al bărbaților, ceea ce ar putea explica de ce acestea din urmă sunt mai afectate de forme grave, sugerează un studiu medical publicat miercuri, potrivit AFP.

"Ceea ce am descoperit este că bărbații și femeile dezvoltă diferite tipuri de răspuns imun la Covid-19", a declarat autorul principal al studiului, prof. Akiko Iwasaki de la Yale, Statele Unite.

Potrivit acestui specialist în imunitate, „aceste diferențe pot implica o susceptibilitate crescută a bărbaților la această boală”. Publicat în revista științifică Nature, studiul amintește că „bărbații reprezintă 60% din decesele cauzate de Covid-19 în lume”.

Conform acestei lucrări, acțiunea limfocitelor T (care ucid celulele infectate și sunt astfel responsabile pentru o componentă a răspunsului imun) a fost mai puternică la femei decât la bărbați în rândul pacienților examinați.

Și spre deosebire de bărbați, femeile ar putea dezvolta un răspuns puternic al celulelor T chiar și atunci când erau mai mari.
La rândul lor, într-un stadiu incipient al infecției, bărbații au produs, în general, mai multe citokine decât femeile.

Cu toate acestea, producția excesivă și necontrolată a acestor substanțe duce la ceea ce se numește „furtună de citokine”.

Autorii studiului au observat că la bărbați, un răspuns mai slab al celulelor T a fost un factor agravant pentru boală. Și cu cât bărbații sunt mai în vârstă, cu atât este mai slab acest răspuns.
Celulele T  sau limfocitele T reprezintă limfocite cu un rol central în imunitatea mediată celular. Ele diferă de alte limfocite, cum ar fi celulele B sau celulele NK, prin prezența unui receptor pentru celulele T (TCR), pe suprafața membranei celulei. Ele sunt numite celule T, deoarece acestea se maturizează în timus. Există mai multe subseturi de celule T, fiecare cu o funcție specifică.
 



 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”