Femeile care au alăptat la sân cel puţin un copil au un risc mai mic de accident vascular cerebral

Femeile care au alăptat la sân cel puţin un copil au un risc mai mic de accident vascular cerebral

Alăptarea la sân diminuează riscul de accident vascular cerebral, se arată în concluziile unei cercetări efectuată în Statele Unite, citată miercuri de Press Association.

Alte studii au descoperit anterior că alăptarea naturală poate reduce riscul de a dezvolta cancer de sân şi ovarian, dar şi de apariţie a diabetului de tip 2.

Descoperirea recentă vine în urma analizării datelor prelevate de la peste 80.000 de femei cu vârsta medie de 63,7 de ani din Statele Unite.

Toate participantele au fost înscrise în programul Women's Health Initiative, un studiu de amploare cu privire la sănătatea femeilor aflate în perioada de după menopauză şi la stilul lor de viaţă.

Fiecare dintre aceste femei a adus pe lume cel puţin un copil şi puţin peste jumătate dintre ele (58%) au declarat că au alăptat la sân.

Conform concluziilor studiului, riscul de accident vascular cerebral a fost cu circa o cincime (23%) mai mic în cazul participantelor care şi-au hrănit bebeluşii la sân în comparaţie cu cele care nu au alăptat natural.

Cu cât perioada de alăptare pe cale naturală a fost mai mare cu atât riscul de accident vascular cerebral a fost mai mic, au observat oamenii de ştiinţă.

''Descoperirile recente indică beneficiile pe care alăptarea la sân le are asupra sănătăţii inimii dar şi asupra altor factori specifici de risc cardiovascular'', a declarat dr. Lisette Jacobson, cercetător principal la Universitatea din Kansas.

Jacobson le-a îndemnat pe femeile însărcinate să alăpteze la sân şi să continue să facă acest lucru timp de cel puţin şase luni pentru a se bucura de beneficii atât pentru propria sănătate cât şi pentru cea a bebeluşilor lor.

Protecţia faţă de accidentul vascular cerebral asociată cu alăptarea la sân a fost mai mare în cazul anumitor grupuri etnice, se mai indică în cercetare. Astfel, în cauza femeilor caucaziene riscul a fost mai mic cu 21%, pentru cele de culoare a fost de 48%, iar pentru hispanice de 32%.

Studiul a demonstrat doar asocierea dintre alăptarea la sân şi reducerea riscului de accident vascular cerebral, nu şi o relaţie cauză-efect, au subliniat oamenii de ştiinţă.

''Alăptarea la sân este doar unul dintre multiplii factori care ar putea oferi protecţie faţă de accidentul vascular cerebral. Alţii sunt un nivel adecvat de exerciţii fizice, o alimentaţie sănătoasă, evitarea fumatului şi apelarea la un tratament pentru menţinerea tensiunii, a colesterolului şi a glicemiei la valori normale, după caz'', a precizat Jacobson.

Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro