Fenechiu, PRINȚIȘORUL USL, NOU dosar! Mită de PESTE 4 milioane de EURO!

Fenechiu, PRINȚIȘORUL USL, NOU dosar! Mită de PESTE 4 milioane de EURO!

Al treilea dosar pentru Relu Fenechiu: DNA sustine ca ar fi primit 4,3 milioane de euro pentru atribuirea unui contract catre o firma!

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului deputat Relu Fenechiu, acuzat de trafic de influenta si participatie improprie la spalare de bani. Potrivit procurorilor, acesta ar fi primit 4,3 milioane de euro pentru a asigura finantarea de catre Ministerul Educatiei Nationale a etapei a V-a a Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI) si atribuirea contractului catre o firma.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul
FENECHIU RELU, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al filialei județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitățile menționate mai sus, a pretins și a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții.

Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerul Educației Naționale, asupra cărora avea influență la acel moment.

O parte din suma de bani pretinsă, respectiv 2.500.000 euro, a fost remisă în numerar suspectului, în două tranșe, printr-un intermediar.

În continuare, pentru a ascunde adevărata natură a provenienței circuitul financiar al sumelor de bani și beneficiarul real al acestora, suspectul Fenechiu Relu a solicitat ca restul banilor să fie virați în conturile a două societăți comerciale în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive. De precizat este faptul că semnatarii documentelor nu au avut cunoștință de înțelegerea dintre suspect și reprezentanții societății beneficiare a contractului anterior menționat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă.

Suspectului Fenechiu Relu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Anterior, inculpatul Fenechiu Relu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate (detalii în http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=4618 și în http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=3405), iar ulterior într-un dosar separat a fost sesizată instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției având ca obiect comiterea altor fapte de către același inculpat (detalii în http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7764).

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa