Fenomenul neașteptat cu care s-ar putea confrunta România după mii de ani: „Dacă va fi, va fi în Sud”

Fenomenul neașteptat cu care s-ar putea confrunta România după mii de ani: „Dacă va fi, va fi în Sud”

Cutremurele neașteptate din județul Gorj ar putea fi legate de un fenomen pe care toți experții îl credeau de domeniul trecutului, în cazul României. Doctor în geodinamică la Caltech, în SUA, actualmente expert în Mexic și Japonia, Vlad Manea explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce condiții am putea avea din nou un vulcan activ în România și cât e de probabil acest lucru.

Vulcanul Sabancaya din Peru a erupt în 2016, chiar de Crăciun. FOTO Pixabay

Cutremurele puternice din Oltenia, într-o zonă în care experții nu se așteptau la o activitate seismică intensă, au stârnit panică și stupoare. Oficial, cutremurele din județul Gorj denotă o activitate intensă telurică, neașteptată chiar pentru zona respectivă, dar ar putea marca și reapariția unui fenomen care a mai avut loc în România în urmă cu multe mii de ani.

Doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în Statele Unite ale Americii, profesor și cercetător în Mexic și Japonia, cu peste 3.000 de citări Google Scholar, Vlad Manea nu exclude posibilitatea ca în România să ne confruntăm cu o erupție vulcanică. E adevărat, explică specialistul, șansele, sau mai corect spus riscurile, sunt minime, dar nu există un „nu absolut”, nici măcar în acest caz. „De regulă, unde sunt cutremure sunt și vulcani. Nu peste tot, dar în general unde sunt cutremure sunt și vulcani în apropiere, cel puțin în zona circum-Pacifică este o relație destul de clară între cele două fenomene”, explică Manea.

Cum stau lucrurile în România

În ce privește România, situația este mai nuanțată. Departe de a fi o zonă vulcanică activă, așa cum e, spre exemplu, Islanda, România are vulcanii săi, stinși însă în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani. Asta nu înseamnă că nu am putea avea parte de noi surprize, după cele din Gorj, deși riscul este și mai redus. Mai redus, dar practic nimic nu e imposibil, accentuează profesorul.

Vlad Manea este doctor în geodinamică la Caltech, în SUA

Vlad Manea este doctor în geodinamică la Caltech, în SUA

„Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, adică rară, dar din când în când, la câteva mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic. Aș spune că nu se pune problema să avem din nou vulcani activi și la noi, pentru că, cel mai probabil, ce se întâmplă în Gorj este o reacomodare de plăci tectonice, datorită celor două cutremure mari. Aici chiar am putea spune cu foarte mare probabilitate că nu este cazul să vorbim de apariția unui vulcan. Dar atenție, 100% nu există niciodată, nu putem garanta că nu va izbucni, nu există conceptul de 100%, poate 99% - 99,9%. Personal chiar nu cred că va fi, dar nu există nicio garanție”, susține Manea.

În România, avem două lanțuri de munți vulcanici: Oaș, Gutâi, Țibleș, în nordul Carpaților Orientali, respectiv Căliman, Gurghiu și Harghita, în sudul Orientalilor. Acești vulcani sunt monitorizați strict, ca peste tot în lume. Spre deosebire de cutremure, oamenii de știință pot prezice în cele mai multe cazuri cu exactitate erupțiile vulcanilor. Iar în viitor, cel puțin în următorii zeci sau sute de ani, există certitudinea că nu vor exista surprize în munții României. Acest lucru este valabil în privința vulcanilor deja cunoscuți.

Uneori însă, natura poate fi cu adevărat surprinzătoare, iar în unele cazuri, extrem de rare, e adevărat, vulcanii stinși se pot reactiva. Și mai există și cazuri, încă și mai rare, când erupții pot să apară practic de la zero, în zone în care nici măcar nu au existat anterior activități vulcanice sau cel puțin acestea nu le-au fost cunoscute experților.

În ipoteza în care ar apărea un vulcan nou activ, în România, sudul țării ar fi cel mai bun candidat, spune specialistul. Pe de altă parte, e puțin probabil ca vulcanii cunoscuți deja din România, toți stinși, să provoace surprize.

Dacă e să apară un vulcan nou la noi, ar fi în partea de sud, unde există activitate seismică, activitatea tectonică, că nu sunt din nimic cutremurele astea. Cutremurele vin pe un anumit fond de tensiune corticală acolo și atunci probabil că în partea de sud e posibil să se reactiveze. Mai sunt și așa-zisele explozii freatice în cazul vulcanilor, adică în momentul în care camera magmatică e aproape de suprafață și are loc, să zic, o ploaie sau dintr-un anumit motiv există un lac în craterul vulcanului care se golește pe una dintre fracturi și apa intră în contact cu acel corp magmatic poate să aibă loc o erupție vulcanică de natură freatică. Dacă vreți o echivalență, ar fi ca atunci când pun o picătură de apă într-o oală cu ulei încins, e același fenomen, ca figură de stil”, explică profesorul.

Există un precedent în lume

Apariția unui nou vulcan, practic de la zero, adică fără ca oamenii de știință să știe că urmează să se întâmple, este un fenomen extrem de rar, dar a fost documentat. Un astfel de caz a avut loc în urmă cu 80 de ani, în Mexic. „Secolul trecut, Mexic a fost practic singura țară care asistase, cred că în 1943, la nașterea unui vulcan de la zero, pe un ogor, într-un un lan de porumb. Se cheamă Vulcanul Paricutin. A fost destul de bine documentat la acea vreme, dar a fost eclipsat de al Doilea Război Mondial, deci nu era în fluxul de știri principal”, amintește profesorul.

Erupția Vulcanului Paricutin, surprinsă pe o vedere. FOTO Wikimedia

Erupția Vulcanului Paricutin, surprinsă pe o vedere. FOTO Wikimedia

Un scenariu asemănător, deși puțin probabil, s-ar putea derula, cel puțin în teorie, în Europa, chiar în România. „Ar fi ca în Mexic, când proprietarul unui teren de porumb a văzut o mică crăpătură în pământ. A luat o lopată și a astupat-o. A doua zi când a venit, a găsit-o mai mare și așa mai departe timp de o săptămână, două când era atât de mare încât nu a mai apucat să o mai astupe. După un timp, a și început să iasă fum, să iasă miros de sulf, iar la scurt timp a și început erupția vulcanică. La câteva săptămâni deja era un mic con vulcanic de 100 de metri înălțime”, arată expertul.

O erupție vulcanică ar aduce turiști în România

Dacă în filmele cu fenomene extreme erupția unui vulcan echivalează întotdeauna cu un dezastru, iar în istorie chiar au existat astfel de cazuri, în realitate, de cele mai multe ori situația e sub control și nu există victime. Astfel, ghinionul de a ne trezi pe nepusă masă cu un vulcan activ ar putea aduce avantaje nesperate din punct de vedere turistic.

„Ghinionul nu e neapărat ghinion. Hai să facem un scenariu că s-ar întâmpla acest lucru. Dacă s-ar întâmpla, n-ar fi neapărat o tragedie. Adevărat, depinde și unde se întâmplă. Că dacă se întâmplă în mijlocul unui oraș e o tragedie, dar astfel de cazuri sunt și mai rare. Dar dacă se întâmplă în mijlocul unui câmp, pentru România cred că ar fi un mare privilegiu, pentru că cred că am asista la un flux de turiști asociat cu erupția asta vulcanică cum nu s-a mai văzut la noi. Ar fi ca în Islanda, pentru că exploziile astea vulcanice sunt un adevărat spectacol, e vorba de un fenomen natural unic foarte spectaculos. Unii ar da orice să vadă așa ceva, pentru foarte mulți dintre noi probabil că o singură dată în viață ai ocazia să vezi o asemenea erupție și este absolut impresionant”, a mai spus profesorul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...