Fertilizarea in vitro nu crește riscul de cancer mamar (studiu)

Fertilizarea in vitro nu crește riscul de cancer mamar (studiu)

Fertilizarea in vitro nu crește riscul de cancer mamar, susține cel mai amplu studiu realizat pe acest subiect, publicat miercuri în revista Journal of American Medical Association (JAMA).

Fertilizarea in vitro presupune creșterea temporară, de la cinci la zece ori față de normal, a nivelului anumitor hormoni sexuali, printre care estrogenul și progesteronul, legați de un risc crescut de anumite tipuri de tumori mamare.

Potrivit AFP, timp de 21 de ani, cercetătorii au monitorizat peste 25.000 de femei, cu vârsta medie de 33 de ani atunci când au început acest tratament.

Potrivit autorilor cercetării, realizate în Olanda, studiile publicate anterior cu privire la acest tratament, realizate pe perioade de monitorizare prea scurte, nu au fost concludente.

Pentru acest studiu publicat miercuri, autorii au luat în considerare mai mulți factori legați de un risc crescut de cancer de sân, printre care vârsta femeilor la care acestea au dat naștere primului lor copil, numărul de sarcini și de tentative de fertilizare in vitro.

Echipa de oncologi condusă de Alexandra W. van den Belt-Dusebout, de la Institutul Olandez pentru Cancer, din Amsterdam, a monitorizat un număr de 19.158 de femei care au început fertilizarea in vitro între 1983 și 1995, dar și un grup de control de 5.950 de femei care au recurs la alte tratamente de fertilitate.

Vârsta medie a femeilor la finalul perioadei de monitorizare a fost de 54 de ani în cazul grupului care a recurs la fertilizarea in vitro și de 55 în grupul de control.

Dintre cele 25.108 de femei din ambele grupuri, cercetătorii au descoperit 839 de cazuri de cancer mamar cu metastaze și 109 la care tumora a fost localizată în timpul perioadei de monitorizare.

Analiza datelor a indicat că nu există nicio diferență la vârsta de 55 de ani în ceea ce privește riscul de cancer mamar între femeile care au recurs la fertilizarea in vitro (3%) și cele din grupul de control (2,9%). Prin urmare, au subliniat cercetătorii, riscul nu variază în funcție de tipul de tratament de fertilitate ales și nu a crescut la 20 de ani sau mai mult după fertilizarea in vitro. Mai mult, în cazul femeilor care au recurs la șapte fertilizări in vitro sau la mai multe s-a constat un risc semnificativ mai mic de cancer de sân decât la cele care au efectuat unul sau două astfel de tratamente.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante