Festivitățile Carnavalului de la Rio au debutat vineri; primarul orașului, marea absență de la deschidere

Festivitățile Carnavalului de la Rio au debutat vineri; primarul orașului, marea absență de la deschidere

Festivitățile Carnavalului de la Rio au debutat vineri cu primele parade ale școlilor de samba și o mare controversă: Marcello Crivella, pastorul evanghelic ales recent primar al orașului, a lipsit de la ceremonie, relatează AFP.

Startul festivalului fusese prevăzut pentru vineri după amiază, cu predarea simbolică a cheilor orașului Regelui Momo, monarhul obez și jovial, care simbolizează latura ludică a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume.

Ceremonia a avut loc în cele din urmă cu două ore și jumătate întârziere, la ora locală 20:30 (11:30 GMT), însă Marcello Crivella, care nu ''gustă'' exuberanța carnală a carnavalului, nu i-a onorat pe participanți cu prezența sa.

Edilul a fost înlocuit de adjunctul său pentru cultură, Nilcemar Nogueira, care a justificat această absență deranjantă, explicând jurnaliștilor că primarul a rămas alături de soția sa bolnavă. "O gripă urâtă", a confirmat și Marcelo Alves, presedintele Riotur, agenția municipală de turism.

"Unde este Crivella?" au strigat unii dintre cei 70.000 de spectatori strânși la Sambadrom, stadionul unde petrecăreții se vor aduna timp de patru zile pentru a asista la paradele școlilor de samba.

După controversă, a venit momentul defilărilor. Înainte de sosirea primei școli de samba, Academicos do Sossego, tradiția a funcționat de data aceasta ca la carte: Sambadrom a fost măturat în mod simbolic de dansatori în uniforme portocalii, înconjurați de mascote înfățișând prezervative gigantice. De altfel, Ministerul Sănătății a anunțat deja distribuirea gratuită de 77 de milioane de prezervative, în contextul în care țara se pregătește pentru patru zile de petreceri non-stop, pentru a uita de criza economică, corupție și violență.

Criza financiară a lovit frontal și carnavalul din stradă. Potrivit Riotur, care coordonează această populară sărbătoare, doar 451 de ''blocos'', cortegii muzicale care pot atrage mii de petrecăreți, vor defila în aceste zile, față de 505 anul trecut.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /