Fidel Castro: Nu avem nevoie de cadouri din partea 'imperiului'

Fidel Castro: Nu avem nevoie de cadouri din partea 'imperiului'

Cuba nu are nevoie de cadouri din partea 'imperiului' și nici ca poporul 'acestei țări nobile și pline de abnegație să renunțe la gloria, drepturile și bogăția spirituală pe care le-a câștigat odată cu dezvoltarea educației, a științei și a culturii', a scris Fidel Castro, într-un articol cu titlul 'Fratele Obama', publicat luni de toată presa oficială din insulă, transmit AFP și EFE.

'Nu avem nevoie de cadouri din partea imperiului. Eforturile noastre vor fi legale și pacifice, căci acesta este angajamentul nostru pentru pace și fraternitate între toți oamenii care trăiesc pe această planetă', a scris Castro în articolul său, publicat de cotidianul Granma.

Fostul președintele cubanez, care va împlini 90 de ani pe 13 august și care s-a retras de la putere în 2006, analizează în 'articolul său de reflecție' discursul președintelui american Barack Obama, adresat marțea trecută de liderul de la Casa Albă poporului cubanez în timpul vizitei sale pe insulă, prima a unui lider nord-american după revoluția cubaneză.

''Nimeni nu trebuie să-și facă iluzii în legătură cu faptul că poporul acestei țări nobile și dezinteresate va renunța la glorie și drepturi, la bogăția spirituală dobândită prin dezvoltarea educației, a științei și a culturii'', a avertizat fostul președinte cubanez.

În cadrul unui discurs retransmis de media cubaneze săptămâna trecută, președintele american Barack Obama i-a lansat Havanei un apel ''la îngroparea ultimelor vestigii ale Războiului Rece'', înainte de a se lansa într-o pledoarie în favoarea libertăților publice și a democrației pe insulă.

''Modesta mea sugestie este ca el (Barack Obama) să reflecteze și să nu încerce să elaboreze teorii cu privire la politica cubaneză'', a răspuns El Lider Maximo.

Castro nu a mai apărut în public din iulie 2015, dar media oficiale publică periodic fotografii ale fostului președinte cubanez primind la domiciliul său personalități din țări prietene.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante