„Fie o mare prostie, fie o mare ţeapă”/Primul mare scandal legat de achiziții în mandatul lui Nicușor Dan

„Fie o mare prostie, fie o mare ţeapă”/Primul mare scandal legat de achiziții în mandatul lui Nicușor Dan

UPDATE, ora 13.15: Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a retras de pe ordinea de zi prin care Primăria București urma să plătească 12 milioane de lei pentru o instalaţie de oxigen la înşiruirea de containere de la Pipera. Decizia a venit după ce viceprimarul Horia Tomescu a anunțat că grupul USR-PLUS nu este de acord cu realizarea instalației de oxigen și nu va vota acest proiect.

Articolul inițial:

Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, asociaţie care a ridicat două spitale modulare pentru tratarea pacienţilor cu Covid la Spitalul Elias şi la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, avertizează că Primăria București vrea să plătească 12 milioane de lei pentru o instalaţie de oxigen la înşiruirea de containere de la Pipera”, transmite News.ro. Ea califică iniţiativa primarului Nicușor Dan drept ”fie o mare prostei, fie o mare ţeapă”.

Și Horia Tomescu, viceprimarul Bucureștiului din partea USR, criticase achiziția, spunând că suma cu care Nicușor Dan vrea să construiască o instalație de oxigen la spitalul modular din Piperaeste egală cu cea cu care ONG-ul ”Dăruiește Viață” a realizat întreaga investiție de la spitalul modular 1 Elias.

Primarul Nicuşor Dan a convocat luni o ședinţă extraordinară a Consiliului General al Muncipiului Bucureşti pentru ora 12.00, tocmai pentru a pune pe ordinea de zi această achiziție.

Investiția ar urma să fie realizată de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), subordonată Primăriei. ASSMB e condusă de Vasile Apostol, numit în mandatul Gabrielei Firea și păstrat de Nicușor Dan în funcție, în ciuda criticilor repetate legate de modul în care acesta conduce spitalele din rețeaua Primăriei București.

”Pe ordinea de zi, de azi, a Consiliului General se gaseşte o mare bătaie de joc, la suma modică de “doar” 12 milioane de lei, adică vreo 2,4 milioane euro, pentru o instalaţie de oxigen la înşiruirea de containere de la Pipera”, scrie Oana Gheorghiu.

Conform articolului 4 al proiectului hotărârii de Consiliu Local, ”cheltuielile legate de realizarea instalatiei de oxigen medicinal vor fi asigurate de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, prin alocaţii bugetare aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în cuantum estimativ maximal de 12.054.000,00 lei, cu TVA inclusă”.

În opinia Oanei Gheorghiu, practic, se doreşte investirea a încă 2,4 mil euro în ceea ce ea numeşte ”acea înşiruire de containere de şantier, de la Pipera, înşiruire care nu va deveni niciodată spital, pentru că nu a fost proiectată în acest sens”.

“Spitalul modular” de la Leţcani ar trebui să fie o lecţie, căci şi acolo s-au băgat alte multe milioane şi tot nu funcţionează, pentru că, deşi e un pic mai bine decât Pipera, nici acesta nu a fost corect proiectat”, avertizează ea.

Gheorghiu aminteşte că fundaţia Daruieste Viata, al cărei co-fondator este, a construit cu 2,2 mil euro întregul spital modular de la Elias, care funcţionează perfect din august 2020.

”La Pipera, într-un loc total inadecvat funcţionării unui spital, se doreşte cheltuirea a 2,4 mil euro doar pentru instalaţia de oxigen. Dacă statul român şi Consiliul General al PMB doreşte să se pregătească pentru valul 5 este foarte bine, dar nu aşa, nu aruncând banii pe geam. Întăriţi capacitatea spitalelor din Bucureşti, verificaţi şi faceţi mentenanţa instalaţiilor existente şi extindenţi instalaţiile de oxigen în aceste spitale. Spitalele existente au nevoie de investiţii, nu aruncaţi banii… Pipera nu e o soluţie, oricât încearcă ASSMB (care, apropo, e fix acelaşi de acum 2 ani, deşi speram că va fi reformat), să învârtă nişte bani. După părerea mea această iniţiativă e fie o mare prostei, fie o mare ţeapă. Sper doar ca cei care ne reprezintă in CGPMB să nu se lase duşi de nas”, conchide Gheorghiu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”