„Fierb“ apele din largul coastelor Floridei. Temperatura a ajuns la 38 grade Celsius

„Fierb“ apele din largul coastelor Floridei. Temperatura a ajuns la 38 grade Celsius

O măsurare a temperaturii apei din largul coastelor statului american Florida a indicat că aceasta a depăşit valoarea de 38°C timp de câteva ore luni seara și ar putea reprezenta un nou record pentru această zonă.

Temperatura oceanului Atlantic este în continuă creștere FOTO Pexels.com

Măsurarea temperaturii apei din largul coastelor Floridei trebuie diferenţiată însă de valorile medii utilizate în general la scara unui ocean. Măsurarea a fost realizată de o singură baliză, situată la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de oraşul Miami.

Temperatura a fost înregistrată la adâncimea de 1,5 metri. Această valoare evidențiază totuşi o tendinţă îngrijorătoare ce a fost observată în apele din regiune. De mai multe săptămâni, apele din jurul extremităţii sudice a statului Florida înregistrează temperaturi foarte ridicate, de peste 32°C.

Valoarea detectată de baliza de măsurare, amplasată în Golful Manatee, a depăşit 37,7°C între orele locale 17,00 şi 20,00, conform datelor transmise de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a Statelor Unite (NOAA). Iar la ora locală 18,00, temperatura a atins pragul de 38,3°C.

Recordurile de temperatură stabilite la suprafaţa apei oceanului nu sunt înregistrate în acest caz de o organizaţie oficială, a explicat pe reţelele de socializare Jeff Masters, meteorolog la Yale Climate Connections şi fost angajat al NOAA. Dar, potrivit unui studiu ce datează din 2020, recordul era până acum de 37,6°C şi fusese stabilit în Golful Persic, în largul coastelor kuwaitiene, a subliniat acelaşi cercetător.

Va fi complicat să se verifice exactitatea valorii înregistrate de acea baliză în largul Floridei, a avertizat el, întrucât aceasta era apropiată de zona de coastă şi ar fi putut fi influenţată de deşeurile organice prezente în apă.

Vârful Peninsulei Florida găzduieşte Parcul Naţional Everglades, o vastă zonă mlăştinoasă care duce direct în ocean şi care adăposteşte un ecosistem fragil. Din cauza temperaturilor anormal de ridicate, coralii din regiune se confruntă deja cu „o criză severă" şi „mor într-un ritm alarmant", a declarat într-un comunicat organizaţia Coral Restoration Foundation.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?