Fifor: Kovesi și Coldea nu au confirmat până acum prezența la audierile de la Comisia de anchetă; așteptăm în continuare

Fifor: Kovesi și Coldea nu au confirmat până acum prezența la audierile de la Comisia de anchetă; așteptăm în continuare

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, nu au confirmat până acum prezența pentru marți la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009, a declarat președintele acestui for, Mihai Fifor.

"Pentru mâine (marți — n.r.) avem patru invitați la comisie. Este vorba de doamna Laura Codruța Kovesi, domnul Florian Coldea, domnul Cosmin Gușă și domnul Cătălin Cherecheș. Cel puțin până la momentul acesta nu avem confirmare decât de la domnii Gușă și Cherecheș. Așteptăm în continuare, în cursul zilei, să vedem dacă vom avea confirmare de la ceilalți doi invitați", a spus luni Fifor, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă Florian Coldea și Codruța Kovesi sunt obligați să vină la comisie, Fifor a menționat că textul hotărârii Parlamentului prevede acest lucru, iar în cazul în care cei doi nu onorează invitația comisia va decide marți pașii pe care îi va face în continuare.

"Variantele sunt conținute în textul hotărârii Parlamentului României, ați văzut cu toții că a venit și decizia Curții Constituționale, nu am văzut motivarea deciziei, dar contestația pe care USR și PNL au făcut-o vizavi de modificarea Statutului a fost respinsă. Prin urmare, există mai multe posibilități, dar nu vreau să mă antepronunț. Contestația tocmai la asta se referea, la faptul că nu este corect ca cei invitați să fie obligați să participe la comisie. Iată că această contestație a fost respinsă, prin urmare eu cred că avem elemente legale prin care să putem face pași mai departe", a explicat el.

Fifor a mai spus că săptămâna viitoare vor fi invitați din nou la audieri Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu.

"Îi vom invita din nou pe domnul general Oprea și pe domnul Iordănescu, având în vedere faptul că am primit răspunsul Parchetului General. Noi am solicitat să ni se comunice dacă domniile lor au vreo calitate în cercetarea pe care o efectuează Parchetul, care îi împiedică să participe la audierile din cadrul comisiei. Parchetul General a răspuns, așa cum s-a văzut, că domniile lor nu au altă calitate decât cea de martor. Prin urmare, noi considerăm că îi putem cita din nou la comisia noastră", a adăugat Fifor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”