Fifor: Vom lansa un program de înzestrare a Forţelor Navale cu un submarin produs într-un şantier românesc

Fifor: Vom lansa un program de înzestrare a Forţelor Navale cu un submarin produs într-un şantier românesc

Ministrul propus al Apărării, Mihai Fifor, a declarat luni, la audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că trebuie întărite capabilităţile militare ale României şi la Marea Neagră, context în care a anunţat că are în vedere lansarea unui program de înzestrare a Forţelor Navale cu un submarin produs pe un şantier românesc.

"Este foarte mare nevoie de modernizarea forţelor navale. Cred că este un program extrem de ambiţios programul pe care ne propunem să-l lansăm şi să-l ducem spre aprobare în CSAT şi desigur în Parlamentul României, programul înzestrării Forţelor Navale Române cu submarin, deci cu capacităţi de luptă submarină. Un lucru care ar putea să readucă Forţele Navale Române în zona de principal jucător la Marea Neagră, cum ne dorim să fim cu Armată română în ansamblul său", a afirmat Fifor.

El a amintit că Armata are încă în dotare submarinul "Delfinul" pentru exerciţii. "Prin urmare, cred că nu este nimic spectaculos în ideea de a putea să derulăm un astfel de program pe termen mediu cu producţie a unei astfel de capacităţi într-un şantier naval românesc", a arătat Fifor.

Ministrul propus al Apărării a mai arătat că prezenţa Rusiei în regiune este "foarte bine resimţită şi tot mai agresivă". "Nu este o surpriză pentru nimeni din cadrul Alianţei că Rusia se manifestă nu doar în Flancul estic, se manifestă şi la Marea Neagră. Sunt tot felul de provocări cărora Armata Română le face faţă", a adăugat Fifor.

Mihai Fifor a spus că anul acesta se continuă derularea programelor majore de înzestrare a Armatei.

"Este anul în care achiziţionăm al doilea sistem de rachetă Patriot, va fi achiziţionat primul sistem de rachetă Himars - proiectul de lege este gata, este avizat, îl putem duce deja în Guvern pentru aprobare, după care proiectul de lege va merge în Parlament pentru a obţine aprobare. Proiectul de hotărâre privind corvetele multifuncţionale este, de asemenea, gata, are toate avizele şi poate să intre în şedinţa de Guvern, astfel încât să demarăm acest program. Cu offset-ul de la fregate ne dorim să modernizăm cele două fregate pe care Marina Română le are în dotare. Totodată, anul acesta continuăm programul privind armele de asalt pentru Armata Română, camioanele (...), transportorul blindat pentru care s-a semnat contractul şi anul acesta urmează să fie livrate primele 36 de transportoare blindate, din care cinci trebuie să fie deja produse la Uzina Mecanică din Bucureşti. Avem şi memorandumul cu Ministerul Cercetării şi cu Ministerul Economiei privind modernizarea avionului Şoim, astfel încât să devină avionul şcoală pentru avionul de tip F-16, programele pentru elicoptere. Suntem, pot să spun, în grafic cu programele majore", a mai spus Fifor.

El a mai precizat că se lucrează la înfiinţarea Centrului Naţional de Psihologie Operaţională.

"Nu există probleme în ceea ce priveşte testarea militarilor, testarea se face la termen şi se face de specialişti. Există şi în momentul de faţă o structură dedicată pentru evaluarea psihologică a militarilor români, însă nu trebuie să ascundem faptul că în continuare Armata Română are nevoie, pe de-o parte, de încadrare de psihologi, suntem încă deficitari la acest nivel, dar asta nu trebuie să se înţeleagă că nu avem psihologi, avem psihologi, practic aproape fiecare unitate militară este încadrată cu psiholog. Pe de altă parte, nu este un secret pentru nimeni că filosofia Armatei Române în ultimii ani s-a schimbat odată cu prezenţa în teatrele de operaţii, prin urmare este absolut firesc să regândim această concepţie privitoare la ce se întâmplă cu militarul român odată întors din teatrul de operaţii, la asistenţa psihologică de care are nevoie atât în teatru, cât şi la revenirea din teatrul de operaţii, la abordarea mult mai aplicată a ceea ce înseamnă sindromul de stres post traumatic şi pentru aceasta suntem în faza în care avem concepţia pregătită pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Psihologie Operaţională, un proiect pe care urmează să-l derulăm împreună cu Armata Canadiană, de unde o să avem sprijin, pentru că, din păcate sau din fericire, Armata Canadiană este mult mai experimentată în această zonă. (...) Suntem în faza în care prin memorandum vom merge în Guvern şi vom solicita aprobarea încadrării unui număr mare pentru Armata Română, între care aproape 400 sunt posturi de medici", a spus Mihai Fifor.

Ministrul propus al Apărării a arătat că execuţia bugetară a MApN pentru anul trecut a fost de 1,81%.

"Ne-am fi dorit ca execuţia să fie una de 100%, dar niciodată nu te închizi din păcate pe 100%. Au existat două cheltuieli pe care nu am putut să le facem: plata TVA pentru primul sistem Patriot. (...) Nu s-a cheltui suma pentru transportoarele blindate Piranha, deoarece nu s-a încheiat până la sfârşitul anului contractul cu General Dynamics", a menţionat Fifor.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, Mihai Fifor, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Digi duru” s-a înmuiat? / Andrew Tate a trimis primul e-mail din închisoare, în care se plânge de condiții: „Gândacii sunt singurii mei prieteni”

2 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

3 Un ciclon puternic lovește România: viscol și zăpadă de o jumătate de metru. Ce zone sunt afectate

4 Poveste de film / Un român care și-a sedus fosta cumnată cu 17 ani mai tânără a fost vânat prin Europa și ucis la Paris de socrul lui

5 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%