Filipine: Armata anunță că a descoperit corpul ostaticului german decapitat de gruparea jihadistă Abu Sayyaf

Filipine: Armata anunță că a descoperit corpul ostaticului german decapitat de gruparea jihadistă Abu Sayyaf

Armata filipineză a anunțat că a descoperit sâmbătă corpul germanului decapitat în urmă cu o săptămână de gruparea jihadistă Abu Sayyaf, transmite AFP.

Gruparea filipineză menționată, care s-a alăturat organizației Stat Islamic (SI), l-a asasinat pe Jürgen Kantner, răpit cu un an în urmă de la bordul iahtului său, în sudul Filipinelor, după ce solicitarea unei răscumpărări de 30 milioane de pesos (600.000 de dolari) nu a fost satisfăcută.

Soldații de infanterie marină au descoperit corpul ostaticului sâmbătă seara pe o insulă izolată din arhipelagul Sulu, bază a combatanților Abu Sayyaf, situată la mai mult de 1.000 de kilometri de Manila, conform armatei.

Cadavrul lui Jürgen Kantner se află la morga unui spital militar din Sulu, iar autoritățile au indicat că pregătesc documentele necesare repatrierii.

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a prezentat marți scuze pentru a nu-l fi putut salva pe septuagenarul german și a afirmat că armata și-a intensificat ofensiva contra grupării Abu Sayyaf în scopul salvării ostaticului.

În cursul ultimelor zile, 18 soldați au fost răniți și 14 luptători islamiști au fost uciși în confruntările dintre armată și Abu Sayyaf, potrivit militarilor.

Abu Sayyaf, care s-a specializat în răpiri în scop financiar, ar deține încă cel puțin 19 străini și șase ostatici filipinezi, notează AFP.

Gruparea jihadistă Abu Sayyaf l-a decapitat pe ostaticul german Jürgen Kantner, 70 de ani, după expirarea termenului dat de teroriști pentru a negocia punerea în libertate a celui răpit, informase luni poliția filipineză, potrivit agenției EFE.

"Trebuie să găsim corpul, dar, potrivit rapoartelor serviciilor de informații, se confirmă", a precizat la acel moment Ronald dela Rosa, directorul Poliției Naționale.

Abu Sayyaf reclama o sumă de 30 de milioane de pesos (600.000 dolari, 565.000 euro), până duminică după-amiaza, pentru a-l elibera pe Kantner, răpit în noiembrie anul trecut în apele statului malaezian Sabah, în vecinătatea sudului Filipinelor.

În timpul capturării lui Kantner, atacatorii au împușcat-o mortal pe soția germanului, al cărei cadavru a fost găsit de autoritățile filipineze pe 7 noiembrie pe iahtul cu care călătoreau cei doi.

Gruparea Abu Sayyaf și-a intensificat activitatea în ultimul an prin răpirea a zeci de persoane în apele din sud-estul Filipinelor și nord-estul Malaeziei, multe dintre acestea lucrând pe ambarcațiuni care navigau în zonă.

Abu Sayyaf, care a jurat credință grupării Stat Islamic, i-a decapitat, între aprilie și iunie anul trecut, pe canadienii John Ridsdel și Robert Hall, după ce negocierile de eliberare au eșuat.

Gruparea a fost creată în 1991 de veterani ai războiului din Afganistan contra Uniunii Sovietice.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 „Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”

4 Foarte interesante amănunte...

5 „Marea ofensivă rusă se va încheia până în aprilie și nu va avea succes”