Financial Times: Băncile din zona euro se confruntă cu retrageri istorice de bani din depozite

Financial Times: Băncile din zona euro se confruntă cu retrageri istorice de bani din depozite

Dobânzile oferite pentru depozitele la vedere, infime în raport cu inflația din zona euro, au atras un val uriaș de retrageri de bani din bănci.

O parte din acești bani au fost plasați în depozite la termen și alte plasamente cu randamente mai mari, dar nu suficient pentru a compensa retragerile masive.

Sistemul financiar-bancar din zona euro trece printr-o perioadă delicată și tot mai multe voci încep să amintească de criza din 2008.

Record în februarie

Deponenții au retras 214 de miliarde de euro de la băncile din zona euro în ultimele cinci luni, retragerile atingând un nivel record în februarie, potrivit datelor publicate luni de Banca Centrală Europeană, scrie Financial Times.

Astfel, deponenții au scos în februarie 2023 suma uriașă de 71,4 miliarde de euro din băncile aflate în zona euro, fiind cel mai mare val de retrageri de când se țin înregistrările statistice, respectiv anul 1997.

Depozitele gospodăriilor au scăzut cu 20,6 miliarde EUR, cea mai mare scădere de când aceste date au început să fie colectate în 2003.

Retragerile de 214 miliarde euro din perioada octombrie - februarie reprezintă 1,5% din cele aproape 14 trilioane de euro pe care băncile din zona euro le dețineau în depozite.

Pentru comparație, deponenții au scos 500 de miliarde de dolari din băncile americane în ultimul an.

Și în Marea Britanie au existat ieșiri similare de depozite ale clienților corporativi, care au retras 20,3 miliarde de lire sterline de la bănci în ianuarie, un record de când aceste date au început să fie colectate în 2009.

Ecart mare al dobânzilor

Băncile din zona euro au întârziat să transfere ratele mai mari ale dobânzilor către deponenți. Banca Centrală Europeană și-a ridicat rata de depozit la 3% în această lună, dar cea mai mare rată de dobândă oferită de băncile germane pentru depozitele la vedere este de 1,6%, scrie sursa citată.

Acest lucru i-a determinat pe deponenți să opteze pentru depozitele la termen, cu dobânzi mai mari, în locul celor la vedere.

Depozitele overnight la băncile din zona euro au scăzut cu 140 de miliarde de euro în februarie, ducând scăderea din ultimele șase luni la 512 de miliarde de euro.

Totuși, acest lucru a fost parțial compensat de o creștere a depozitelor cu o scadență convenită de până la doi ani, care au crescut cu 83 miliarde de euro în februarie și cu 476,3 miliarde euro în ultimele șase luni.

De asemenea, au fost plasați mai mulți bani în fondurile pieței monetare și în titluri de creanță emise de bănci.

BCE arată că unele dintre depozitele retrase au fost investite înapoi în băncile din zona euro, care s-au finanțat prin emiterea de obligațiuni de 155 de miliarde de euro - mai mult de două treimi dintre ele fiind titluri de valoare pe termen lung.

”Datele arată că deținătorii au continuat să-și consolideze numerarul în forme de bani mai puțin lichide, dar cu randament mai ridicat”, a spus Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de cercetare Capital Economics, potrivit sursei citate.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro