Financial Times: UE se pregătește să suspende acordul cu Rusia privind acordarea vizelor

Financial Times: UE se pregătește să suspende acordul cu Rusia privind acordarea vizelor

Statele membre ale Uniunii Europene se pregătesc să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind facilitarea obţinerii vizelor, scrie duminică ziarul Financial Times, preluat de dpa.

Miniştrii europeni de externe urmează să sprijine politic o decizie în acest sens la reuniunea neoficială de marţi şi miercuri de la Praga, afirmă cotidianul citat, pe baza declaraţiilor a trei oficiali implicaţi în dialogul pe această temă.

Măsura ar urma să extindă suspendarea parţială impusă în februarie oficialilor şi oamenilor de afaceri ruşi, incluzând şi cetăţenii ruşi obişnuiţi, arată Financial Times.

Suspendarea ar complica procesul de acordare a vizelor în UE, iar procedurile ar deveni mai costisitoare şi mai birocratice. Ar creşte totodată perioadele de aşteptare pentru aprobare, arată instrucţiunile Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, deocamdată nu s-au decis şi alte restricţii privind deplasările cetăţenilor ruşi, cum ar fi limitarea numărului de vize acordate de UE sau interzicerea totală a călătoriilor ruşilor în Europa.

Cehia, Finlanda şi Estonia, care au restricţionat deja acordarea de vize pentru ruşi, cer UE să interzică complet accesul acestora, însă Germania şi Comisia Europeană se opun.

Viza acordată de oricare stat membru permite accesul în toate cele 26 de state europene membre ale Spaţiului Schengen.

Lituania şi Danemarca susţin o interdicţie la nivelul UE a vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi

Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, relatează DPA. Finlanda şi Estonia au cerut un plan la nivelul UE, dar cancelarul Olaf Scholz şi Comisia Europeană sunt până în prezent împotriva propunerii.

"În mod ideal, ar trebui să fie o decizie la nivel european care pur şi simplu ar anula valabilitatea acestor vize şi toată lumea ar renunţa să le mai emită", a declarat miercuri ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, a cărui ţară se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia. La rândul ei, Finlanda a înăsprit regulile privind emiterea de vize.

Landsbergis a pus sub semnul întrebării eficienţa măsurilor individuale, afirmând că cetăţenii ruşi vor putea în continuare să intre în diferite ţări în baza vizelor emise de alte state UE.

"Un cetăţean rus poate obţine astăzi o viză de la un consulat german în orice oraş rusesc în care se află un consulat şi apoi să călătorească via Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania sau Polonia oriunde vrea să-şi petreacă vacanţa", a spus el, potrivit agenţiei lituaniene BNS.

Ministrul de externe danez Jeppe Kofod, în a cărui ţară vin foarte puţin ruşi comparativ cu ţări ca Finlanda, este de acord cu necesitatea unui răspuns UE coordonat, dar susţine că va adopta măsura individual dacă este necesar.

"Dacă nu funcţionează cu o soluţie comună, vom explora din perspectivă daneză posibilitatea introducerii de restricţii pentru a reduce numărul vizelor turistice ruseşti", a declarat el pentru agenţia de ştiri Ritzau.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...