Finlanda a devenit o ţintă „nucleară legitimă” pentru Rusia după aderarea la NATO, declară un expert rus

Finlanda a devenit o ţintă „nucleară legitimă” pentru Rusia după aderarea la NATO, declară un expert rus

Finlanda a devenit o „ţintă nucleară legitimă" pentru Rusia după aderarea sa la NATO, a declarat vineri expertul militar rus Vladislav Şurîghin, citat de EFE.

FOTO: Shutterstock

„Pentru noi, principala ameninţare constă în faptul că de acum pe teritoriul Finlandei ar putea fi desfăşurate arme nucleare”, a declarat Şurîghin într-o intervenţie la postul de radio Govorit Moskva, adăugând că, în urma aderării acestei ţări nordice la NATO, arme „tactice şi nucleare” ale blocului militar occidental se apropie de graniţele Rusiei, notează Agerpres.

„Este o ameninţare gravă, căci o rachetă tactică care zboară la 400-500 de kilometri dinspre Finlanda ar putea acoperi întreg Sankt-Petersburgul şi zona adiacentă”, a punctat expertul citat.În consecinţă, a subliniat Vladislav Şurîghin, „începând cu 4 aprilie, Finlanda a devenit o ţintă nucleară legitimă” pentru Moscova.

În acelaşi timp, el a menţionat necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a Rusiei în urma noului statut al Finlandei ca ţară membră a NATO.

Rusia şi-a exprimat anterior intenţia de a lua măsuri de recalibrare a sistemului său de securitate ca urmare a aderării Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

„Alianţa se extinde în direcţia frontierei ruse, nu Rusia este cea care se apropie de NATO”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind planurile Moscovei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

Cu toate acestea, Kremlinul a remarcat că răspunsul Rusiei nu va interveni imediat, întrucât este vorba de un proces care necesită „o anumită perioadă de timp”.

Potrivit Kremlinului, extinderea Alianţei Atlantice atentează la securitatea şi interesele Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...