Finlanda: NKP câștigă alegerile parlamentare cu 20,8% din voturi. Premierul finlandez recunoaște înfrângerea partidului său

Finlanda: NKP câștigă alegerile parlamentare cu 20,8% din voturi. Premierul finlandez recunoaște înfrângerea partidului său

Partidul Coaliția Națională a câștigat 48 de locuri în parlament, în vreme ce, partidul actualului premier este abia pe locul trei.

Partidul premierului finlandez, Sanna Marin a ieșit abia pe locul 3. Foto: EPA-EFE

Partidul Coaliției Naționale (NKP) de opoziție, condus de președintele Petteri Orpo, câștigă alegerile parlamentare finlandeze cu 20,8% din voturi după procesarea a 100% din buletine de vot, a anunțat duminică Ministerul finlandez al Justiției.

Potrivit agenției, NKP primește 48 de locuri din 200 în noul parlament al republicii. Al doilea loc este ocupat de partidul de dreapta „True Finns” (Adevărații Finlandezi, condus de Riikka Purra), care obține 20,1% din voturi și obține 46 de locuri în parlament. Purra a devenit cel mai popular candidat parlamentar din țară, fiind votată de 42.589 de persoane. Partidul Social Democrat al premierului Sanna Marin a ajuns pe locul al treilea, cu 19,9% din voturi și 43 de locuri în parlament.

Pe lângă cele mai mari trei partide, Partidul Finlanda Centru (11,3% din voturi, 23 de locuri în parlament), Uniunea Stângii (7,1% din voturi, 11 locuri), Uniunea Verde (7% din voturi, 13 locuri). locuri), Partidul Popular Suedez (4,3% din voturi, 9 locuri), Creștin-Democrații (4,2% din voturi, 5 locuri) și Mișcarea Acum (2,4% din voturi, 1 loc) au intrat în parlament, primind mai mult de 0,5% din voturi.

Alegerile parlamentare din Finlanda au avut loc pe 2 aprilie. Prezența la vot a fost de 71,9%. Aprobarea oficială a rezultatelor va avea loc pe 5 aprilie, iar noul parlament își va începe lucrările pe 11 aprilie.

„Adevărații finlandezi” au arătat cel mai bun rezultat din tot ceea ce au avut vreodată, ocupând locul doi și înaintea social-democraților. „Mă uit la rezultate cu zâmbetul pe buze”, a declarat liderul partidului Riikka Purra într-un interviu pentru Yle TV. Potrivit acesteia, sprijinul sporit pentru partidele de opoziție indică nemulțumirea alegătorilor față de guvernarea precedentă.

Formarea cabinetului

Premierul finlandez Marin a recunoscut înfrângerea Partidului său Social Democrat la alegeri, iar Petteri Orpo a anunțat victoria NKP condus de el. Acesta din urmă, întrucât partidul nu are propria sa majoritate, va trebui să formeze o coaliție guvernamentală. Potrivit experților, încă nu este clar dacă NKP va decide să formeze un guvern cu „Adevărații finlandezi” sau cu social-democrații. Dar negocierile vor fi foarte dificile, indiferent de alegerea partenerului.

Mai multe indicii arată faptul că NKP și Orpo vor încerca să creeze un nou cabinet cu „Adevărații finlandezi”.

Despre alegeri

Finlandezii au ales dintre 2.424 de candidați din 22 de partide, cu 44 de politicieni mai puțini și cu 3 partide mai mult decât la alegerile precedente.

Cetăţenii cu vârsta peste 18 ani puteau vota. Vârsta medie a candidaților este de 45,8 ani, iar a alegătorilor de 51,7 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...