Fitch: Economia României își continuă expansiunea rapidă, însă apar semne de supraîncălzire

Economia României continuă să crească în ritm accelerat, însă politica fiscală prociclică și majorările salariale sporesc riscul de supraîncălzire, potrivit Fitch Ratings. Agenția de evaluare financiară a revizuit în urcare, luna trecută, prognoza privind expansiunea economiei românești în 2017, de la 4,8% la 5,1% și nu exclude o nouă revizuire pozitivă în a doua parte a anului, însă avertizează asupra riscurilor generate de avansul economic rapid, deja vizibile la nivelul indicatorilor externi, relatează Profit.ro.

“De asemenea, există și un risc de supraîncălzire, în condițiile în care ritmul creșterilor salariale îl depășește pe cel al productivității. Banca Națională a României (BNR) estimează că economia funcționează cu circa 2% peste capacitate și ne așteptăm ca deficitul de cont curent să depășească 3% din PIB în acest an“, arată analiștii Fitch într-un raport, mai scrie Profit.ro.

Anul trecut, deficitul de cont curent s-a situat la 2,3% din PIB. În privința deficitului bugetar, Fitch își menține estimările anterioare, care indică un deficit de 3,7% din PIB pentru acest an, peste plafonul de 3% din PIB acceptat de Bruxelles.

“Acest lucru implică o nouă deviere de la obiectivul pe termen mediu privind atingerea unui deficit structural de 1% din PIB. Politicile fiscale pe termen mediu sunt mai puțin clare în urma schimbărilor politice din luna iunie, când Mihai Tudose l-a înlocuit în funcția de premier pe Sorin Grindeanu. Guvernul a prezentat ulterior un plan de modificare a taxelor și impozitelor pentru anul viitor, însă nu este clar dacă este compatibil cu propriile obiective fiscale”, se arată în raport. C

Agenția internațională notează că avansul economic din prima jumătate a anului a fost sprijinit și de relaxarea politicii fiscale. Tăierile operate la nivelul accizelor și al cotei standard de TVA au dus la ratarea țintelor fiscale, în condițiile în care veniturile din taxe au stagnat, iar cheltuielile au crescut.

Fitch estimează că economia României își va frâna creșterea în 2018 și 2019, pe măsură ce efectele stimulilor fiscali se reduc, însă apreciază că ritmul de creștere va rămâne peste 3% pe an.

Pentru anul viitor, agenția preconizează o creștere economică de 3,4%, iar pentru 2019 anticipează un avans de 3,5%. Economia României a crescut cu 5,9% în al doilea trimestru pe serie brută și cu 5,7% în funcție de datele ajustate sezonieri, după un avans anual de 5,7% înregistrat în primele trei luni.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

3 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

4 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

5 LIVE Virusul ucigaș / 41 de morţi şi 1.300 de persoane contaminate în China. Armata trimite personal medical la…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I