„Fiți pretențioși” în privița băuturilor cu zahăr! Un nou studiu le asociază cu moartea timpurie la anumite persoane

„Fiți pretențioși” în privița băuturilor cu zahăr! Un nou studiu le asociază cu moartea timpurie la anumite persoane

Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health și publicat săptămâna aceasta arată că băuturile zaharoase pot fi legate de un risc crescut de boli de inimă și de deces la anumite persoane, arată yahoo.com care citează USA TODAY.

Băuturi dulci. FOTO Arhivă

Oamenii de știință au studiat peste 12.000 de participanți diagnosticați cu diabet de tip 2 și au corelat datele acestora cu cât de des au consumat băuturi îndulcite cu zahăr. Concluzia lor a fost că persoanele cu diabet de tip 2 care consumau în mod regulat băuturi îndulcite cu zahăr aveau un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a muri prematur în comparație cu cei care consumau alte băuturi, potrivit raportului publicat joi în revista de specialitate The BMJ.

Potrivit autorilor studiului, raportul a inclus date din perioada 1980 - 2018 și se numără printre primele studii la scară largă care examinează legăturile dintre deces sau boală și băuturile în rândul persoanelor cu diabet de tip 2.

Potrivit studiului, băuturile îndulcite cu zahăr care au fost raportate au inclus cola cu cofeină și fără cofeină, precum și băuturi necarbogazoase, cum ar fi punch-urile de fructe, limonada și băuturile din fructe.

Cercetătorii au constatat că fiecare porție dintre aceste băuturi a fost asociată cu un risc cu 8% mai mare de mortalitate comparativ cu alte cauzele în rândul persoanelor cu diabet de tip 2.

Aportul zilnic de zahăr recomandat nu trebuie să depășească 10% din caloriile consumate (50 de grame pe zi), a precizat Nestle.

Sunt de preferat îndulcitorii artificiali?

Dacă ne gândim la alternativa pentru aceste băuturi, următoarea întrebare pe care multă lume și-o pune este dacă folosirea înlocuitorilor e sănătoasă. Cercetările nu oferă încă răspunsuri liniștitoare.

Cu toate că sunt considerați siguri de către autoritățile federale americane de reglementare, îndulcitorii artificiali nu sunt neapărat considerați sănătoși, iar efectele pe termen lung ale înlocuitorilor de zahăr sunt în mare parte necunoscute.

Totuși, studiul a relevat că înlocuirea băuturilor îndulcite cu zahăr cu una îndulcită artificial a fost asociată cu un risc cu 8% mai mic în general și cu un risc cu 15% mai mic de deces legat de boli de inimă.

Cercetătorii au constatat că înlocuirea unei porții de băutură îndulcită cu zahăr cu o porție de cafea, ceai, lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsime sau apă plată a dus la rezultate mai bune pentru sănătate.

Mai bine un ceai sau un pahar cu lapte

„Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat ar trebui să fie pretențioase cu privire la modul în care se mențin hidratate. Trecerea de la băuturile îndulcite cu zahăr la băuturi mai sănătoase va aduce beneficii pentru sănătate”, a declarat autorul principal al studiului, Qi Sun, profesor asociat în cadrul departamentului de nutriție și epidemiologie de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!