Flancul de est al NATO, întărit cu avioane de vânătoare și 130 de militari spanioli, trimiși în România și Bulgaria

Flancul de est al NATO, întărit cu avioane de vânătoare și 130 de militari spanioli, trimiși în România și Bulgaria

Spania va trimite „lunile următoare“ mai multe avioane de vânătoare în Bulgaria şi România pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul de est al NATO şi a participa astfel la strategia de descurajare a aliaţilor în faţa invaziei ruse din Ucraina, transmite sâmbătă AFP.

Două avioane Eurofighter ale Spaniei decolează de la Baza aeriană Moron din Sevilia Foto EPA EFE

Astfel, Madridul va trimite între jumătatea lui noiembrie şi începutul lui decembrie în Bulgaria şase avioane de luptă Eurofighter cu 130 de militari, care vor realiza „misiuni de antrenament pentru poliţia aerului“, potrivit unui comunicat al Ministerului spaniol al Apărării difuzat sâmbătă.

Ulterior, din decembrie până la finele lui martie anul viitor, o altă „desfăşurare“ este prevăzută în România, cu opt avioane de vânătoare F18M şi alţi 130 de militari.

De asemenea în România, la baza de la Schitu, este desfăşurat un „radar de supraveghere aeriană cu rază lungă“, începând din 17 octombrie şi până la sfârşitul lui martie 2023 (sau până la sfârşitul lui iunie 2023), se menţionează în comunicat.

Acest radar, activ 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte, permite „controlarea spaţiului aerian pe flancul de est al NATO“ datorită celor 38 de militari trimişi pentru a-l opera.

Spania participă astfel la efortul de „reacţie şi descurajare al aliaţilor“, se explică în comunicat, care mai precizează că este vorba de „furnizarea unui scut aerian prin intensificarea misiunilor regulate ale forţelor aeriene“.

Din februarie 2022 şi începutul războiului din Ucraina, Spania a trimis deja 12 avioane de luptă în Bulgaria, Lituania şi Estonia, aminteşte AFP.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban