Florența interzice în centrul istoric noile închirieri de locuințe pe termen scurt pe platforme precum Airbnb

Florența interzice în centrul istoric noile închirieri de locuințe pe termen scurt pe platforme precum Airbnb

Autoritățile locale din orașul italian Florența au interzis noile închirieri de locuințe pe termen scurt pe platforme precum Airbnb în centrul său istoric, în încercarea de a pune mai multe apartamente la dispoziția localnicilor, pe fondul crizei de locuințe, potrivit The Guardian .

Turism excesiv în Florența. FOTO nexttourismgeneration.eu

Dacă trec la contracte de închiriere obișnuite, proprietarii care închiriază acum locuințe pe termen scurt primesc trei ani de scutiri de taxe, potrivit normelor aprobate de orașul toscan la sfârșitul zilei de luni.

„În 2016, aveam puțin sub 6.000 de apartamente listate pe Airbnb; astăzi avem aproape 14.378", a spus primarul Florenței, Dario Nardella, membru al Partidului Democrat de centru-stânga, parte a opoziției la nivel național.

Nardella a menționat că, în acest timp, costul mediu al chiriilor rezidențiale lunare obișnuite a crescut cu 42% și că decizia de a acționa la nivel local a fost luată deoarece planurile guvernului de a reglementa acest sector au fost dezamăgitoare.

Potrivit primarului, anul acesta, prețurile au crescut cu 15,1%.

„Cei 40.000 de florentini care locuiesc în centru se plâng că se trezesc, dintr-o dată, că trăiesc în apartamente-hotel", a adăugat el.

Salariile mici, lipsa proprietăților, închirierile de vacanțe pe termen scurt și inflația ridicată au alimentat în Italia, ca și în alte țări europene și nu numai, o criză a locuințelor.

Printre cei mai afectați sunt studenții și persoanele cu venituri mici.

Decizia Florenței va fi însă atacată cu apel la tribunalul administrativ, a anunțat Marco Stella, coordonatorul regional al partidului Forza Italia.

Ce spun cei care au afaceri în domeniul închirierilor turistice

Potrivit lui Lorenzo Fagnoni, președintele Property Managers Italia, o asociație a întreprinzătorilor din domeniul închirierilor turistice, noile reguli sunt „o alegere complet greșită care contravine liberalismului pieței".

Airbnb nu a răspuns imediat la solicitarea The Guardian de a oferi un punct de vedere.

Un proiect de lege la care Guvernul central lucrează ar urma să impună, potrivit presei, un sejur minim de două nopți în proprietățile din centrele istorice ale orașelor și din municipalitățile cu o densitate mare de turiști.

Proprietățile rezidențiale închiriate turiștilor ar avea nevoie de coduri național de identificare pentru a ajuta la urmărirea și reglementarea închirierilor, pentru cei care nu se conformează fiind avute în vedere sancțiuni de până la 5.000 de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat