Florian Walter neagă că i s-ar fi cerut să retragă firma Romprest de la o licitaţie câştigată de Polaris la Constanţa

Florian Walter neagă că i s-ar fi cerut să retragă firma Romprest de la o licitaţie câştigată de Polaris la Constanţa

Omul de afaceri Florian Walter a negat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul deputat Eduard Martin i-ar fi cerut în anul 2008 să retragă firma Romprest de la o licitaţie organizată de Primăria Constanţa pentru un contract de salubritate, câştigat de compania Polaris.

Florian Walter a fost audiat marţi, în calitate de martor, în dosarul în care sunt judecaţi fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, omul de afaceri Gabriel Strutinsky şi fostul deputat Eduard Martin, acţionar la firma Polaris M Holding SRL.

Walter a relatat că, în anul 2008, firma Romprest, unde deţinea 42% din acţiuni, a cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la o licitaţie organizată de Primăria Constanţa pentru servicii de salubritate. Acesta a adăugat că Romprest cumpăra anual în jur de 300 - 400 de caiete de sarcini, însă câştiga doar 3 - 4% din contracte, cel mai mare fiind cel din Sectorul 1 al Capitalei.

"În legătură cu licitaţia de la Constanţa, în caietul de sarcini era prevăzută o clauză cu privire la achiziţia de utilaje. Pentru a cumpăra utilaje trebuia să ne împrumutăm, însă noi aveam deja contractat un credit de 20 milioane euro. Nu am mai participat la licitaţie, pentru că directorul executiv de la Romprest mi-a spus că nu aveam puterea financiară să cumpărăm utilajele. Eu conduceam o companie cu 5.000 de angajaţi, dar nu am citit caietul de sarcini. Pentru asta aveam un departament tehnic şi de ofertare", a spus Florian Walter.

El a recunoscut că a fost sunat în acea perioadă de Eduard Martin, însă a negat că acesta i-ar fi cerut să retragă firma Romprest de la licitaţie.

"Mă cunoşteam cu Eduard Martin, cel care conducea firma Polaris. Compania executa serviciul de salubrizare în Constanţa. Am primit un telefon de la Eduard Martin şi acesta mi-a spus că Polaris participă la licitaţie şi că mă poate ajuta pe viitor să ne asociem în contracte de salubritate din alte oraşe. Nu mi-a cerut să mă retrag. I-am spus că oricum nu puteam să luăm contractul pentru că aveam contractul de la Sectorul 1 al Capitalei. Nu a fost o înţelegere între noi în sensul să nu participăm noi la Constanţa. (...) Nu îmi aduc aminte ce tarife erau la Sectorul 1. Romprest a ajuns numărul 1 în România. Am făcut publicitate pentru Romprest la mai multe televiziuni, unde au fost difuzate spoturi publicitare. La Realitatea, România TV, Antena 3, B1 TV. Nu am încheiat contract cu Soti Neptun TV", a precizat Florian Walter.

La un moment dat, procurorul de şedinţă l-a întrebat pe Walter dacă, în timpul unei audieri la DNA într-un dosar în care era acuzat de evaziune fiscală, a spus că Eduard Martin i-ar fi cerut să retragă compania Romprest de la licitaţia organizată de Primăria Constanţa.

"Sunt inculpat într-un dosar de evaziune fiscală, pornit în urmă cu 3 ani de DNA. În ziua respectivă, am fost anchetat 6 - 7 ore la DNA şi un procuror m-a chemat şi m-a întrebat despre contractul din Constanţa. Nu cred că am spus altceva, decât ce am declarat acum", a răspuns Florian Walter.

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României, în decembrie 2017, şi a anunţat că cere azil politic în Madagascar.

În acelaşi dosar, sunt judecaţi fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între SC Polaris M Holding SRL SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Şi în acest caz mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding SRL şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...