Florin Iordache despre constituirea completurilor de la ÎCCJ: A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav

Florin Iordache despre constituirea completurilor de la ÎCCJ: A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a greşit când a refuzat să constituie completuri specializate pentru dosarele de corupţie şi a persistat în această greşeală, a afirmat miercuri vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, în faţa plenului Curţii Constituţionale a României care discută sesizarea în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Instanţa supremă şi Parlament.

"A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. Eu înţeleg că în momentul în care am aderat la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ne-am grăbit cumva şi nu ne-am asigurat, dar respectarea drepturilor omului... sunt chestiuni fundamentale. (...) Invocăm faptul că toţi judecătorii Înaltei Curţi sunt oameni foarte bine pregătiţi, dar invocăm faptul că de-a lungul timpului Înalta Curte (...) trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. (...) Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului (Colegiul de conducere - n.r.). Nu există o astfel de decizie. Încălcarea legii, din punctul nostru de vedere, este foarte gravă", a spus Iordache.

În opinia sa, atitudinea ÎCCJ reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului şi a avut ca efect încălcarea dreptului cetăţenilor la liberul acces la justiţie.

"De-a lungul timpului a perpetuat o sfidare a Parlamentului, de-a lungul timpului cred că Înalta Curte (...) a încălcat şi statul de drept, ordinea constituţională şi accesul liber la justiţie. Ne dorim cu toţii o justiţie independentă, dar ne dorim cu toţii o justiţie cu respectarea legii, iar respectarea legii trebuie să plece şi de la Înalta Curte", a mai spus Florin Iordache.

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

În calitatea sa, Florin Iordache a depus la CCR o sesizare în care susţine că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece cei de la ÎCCJ nu au constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?