Florin Iordache despre pachetul de legi ale Justiției: Ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul

Ultimul cuvânt în privința pachetului de legi ale Justiției îl va avea Parlamentul, iar modificările au rezultat din dezbateri, a declarat miercuri vicepreședintele Camerei Deputaților, deputatul PSD Florin Iordache.

"Ministerul Justiției, analizând toate propunerile venite, a înaintat spre un ultim aviz acum, pentru că ultimul aviz este conform, al CSM, urmând apoi să intre în Guvern. Nu putem discuta foarte multe, pentru că am auzit un set de principii. Urmează să vedem exact cum arată aceste modificări și până la urmă ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul. Dar de ce ne e frică, spre exemplu — cariera procurorilor este discutată de Secția de procurori din CSM? De ce cariera judecătorilor este discutată numai de Secția de judecători din CSM? Că până la urmă în această vara au fost discuții și din partea judecătorilor: 'De ce să se amestece procurorii în activitatea noastră', și așa mai departe. Cred că ăsta e un pas înainte", a spus Iordache, fost ministru al Justiției, la Antena 3.

Potrivit acestuia, faptul că Inspecția Judiciară devine independentă este "un lucru interesant". "Și foarte bine, din punctul meu de vedere cred că Inspecția Judiciară chiar ar trebui să fie un organism independent. (...) Pentru că ce poate să facă Inspecția Judiciară dacă este sub controlul CSM? (...) Apoi cariera și cu anii pentru promovare sunt niște lucruri care au rezultat în urma dezbaterilor", a arătat Iordache.

El nu crede că trebuie să existe "o timorare" în privința CSM. "CSM este cumva politic și nu știu eu? Până la urma CSM este rezultatul propunerilor și votul pe care l-au făcut pe partea judecătorilor — tot judecătorii de la nivel de judecătorie până la Înalta Curte, și pe parchet la fel.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a reacționat la propunerile de modificare a legilor Justiției prezentate de ministrul Tudorel Toader, considerând că reprezintă un atac asupra statului de drept, independenței Justiției și împotriva luptei anticorupție.

În opinia sa, o parte dintre măsurile anunțate încearcă inducerea unei false probleme și acreditarea ideii că președintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar.

Klaus Iohannis menționează că, în ultimul deceniu, preocuparea decidenților politici a fost de a asigura independența Justiției prin reducerea până la eliminare a rolului ministrului Justiției în cadrul procedurilor de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar, în paralel cu sporirea treptată a rolului CSM, și spune că propunerile avansate miercuri urmăresc întărirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionării carierei magistraților, de fapt slăbirea Justiției.

Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României. O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan