Florin Iordache: Voi vorbi marți cu premierul despre legea amnistiei și grațierii

Florin Iordache: Voi vorbi marți cu premierul despre legea amnistiei și grațierii

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că, în cursul zilei de marți, va avea o discuție cu premierul Sorin Grindeanu privind legea amnistiei și grațierii.

"Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu prim-ministrul și, în funcție de decizia pe care o vom lua la nivelul Guvernului, vă informez. Voi discuta (cu Sorin Grindeanu — n.r.), mi se pare un subiect foarte important, iar decizia (...) trebuie să fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice și spun ceea ce se întâmplă", a precizat, marți dimineață, la CSM, Florin Iordache.

El a reamintit că a avut discuții cu reprezentanți ai penitenciarelor și ai asociațiilor profesionale, precizând că se încearcă să fie create "condiții umane" în penitenciare.

"Am avut discuții și cu reprezentanții penitenciarelor și cu asociațiile profesionale. Nu trebuie să negăm faptul că, în acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, în jur de 150%. Acești oameni, dacă au greșit, să își ispășească pedeapsa, dar încercăm să creăm niște condiții umane. În același timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenții internaționale, avem din partea CEDO (...) sancțiunea plății multor milioane de euro datorită condițiilor care există în penitenciare", a explicat ministrul Justiției.

În opinia sa, până în 2021 gradul de încărcare nu ar putea fi diminuat în condițiile în care, dacă s-ar porni în prezent construcția unui penitenciar pentru cinci — șase sute de locuri, timpul minim de execuție este de cinci ani de zile.

Florin Iordache a adăugat că, din punctul său de vedere, amnistia nu ar trebui luată în considerare, iar grațierea să se realizeze cu eliminarea faptelor de corupție. "Din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia, dar grațierea este un fenomen. Și asociațiile profesionale au susținut grațierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemență. (...) Dar bineînțeles cu eliminarea faptelor de corupție, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei", a mai spus Iordache.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…