Florin Mihălţan, după trei luni de pandemie cu noul coronavirus: Personalul medical este unul uzat

Florin Mihălţan, după trei luni de pandemie cu noul coronavirus: Personalul medical este unul uzat

Profesorul doctor Florin Mihălţan, şef de secţie la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", a declarat marţi că personalul medical din secţiile de pneumologie este "uzat" după trei luni de pandemie cu noul coronavirus, acesta având nevoie de "intervenţia unor psihoterapeuţi" şi de vacanţe.

"Acest personal (n.r. - medical din secţiile de pneumologie) în momentul de faţă, la trei luni (n.r. de pandemie), este un personal uzat. Îi văd pe colegi cu foarte multe probleme şi amprente psihice care ar trebui pe viitor pentru fiecare din aceste unităţi să permită intervenţia unor psihoterapeuţi şi a vacanţelor binecuvântate. (...) Nu ştim dacă ne putem permite aceste vacanţe, nu ştim dacă acest COVID este influenţat sau nu de clima caldă, de clima umedă", a spus medicul pneumolog.

Potrivit acestuia, noul coronavirus este un virus cu tropism respirator şi multe dintre persoanele infectate fac fibroze pulmonare.

"Vedem foarte des pneumonii, bronhopneumonii, dar dacă ne uităm la rata de deces, se moare mai puţin prin boli respiratorii, se moare în principal prin boli cardiovasculare, diabet, obezitate, prin o serie de comorbidităţi care, ca la orice alt virus, în momentul în care se cumulează au un efect letal şi un prognostic imprevizibil. (...) Pentru terapeut rămân încă suficiente enigme. (...) Avem foarte multe cazuri care încep să facă fibroze pulmonare. (...) Este un tip de complicaţie care va presupune un alt tip de intervenţie la distanţă la aceşti pacienţi, cu alte ajustări terapeutice. (...) Din punct de vedere al acestor complicaţii, poate ar trebuie să vorbim populaţiei mai mult despre atingerile ulterioare ale COVID, care ar putea să fie un alt semnal de alarmă important în acceptarea acestor măsuri minimale în condiţii de alertă legate de utilizarea măştii", a susţinut Mihălţan.

În opinia sa, telemedicina este un progres în România.

"Telemedicina este un progres în România, pentru că nu eram pregătiţi în realitate pentru a face telemedicină. Am învăţat toţi, de la mic la mare, să practicăm această telemedicină. (...) Vreau să cred că în viitor vom revedea cât de cât la o viaţă în care privitul faţă în faţă nu va fi o excepţie şi va intra în viaţa curentă", a spus Mihălţan în cadrul videoconferinţei online "Sănătate şi FARMA - Reacţia medicală la agresiunea pandemică", organizată de grupul de presă Bursa. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro