FMI recomandă pe termen mediu un deficit de 1,5% din PIB pentru a reconstrui rezerva financiară

FMI recomandă pe termen mediu un deficit de 1,5% din PIB pentru a reconstrui rezerva financiară

FMI recomandă autorităților române să protejeze anvelopa veniturilor, să majoreze într-un ritm moderat salariile și pensiile și, pe termen mediu, să aibă ca obiectiv un deficit de 1,5% din PIB pentru a reconstrui rezerva financiară (buffer).

Aceste obiective pot fi îndeplinite prin reducerea deficitului la aproximativ 2,3% din PIB în 2017 și la 2% din PIB în 2018, se arată într-un comunicat al FMI remis vineri AGERPRES.

Consolidarea pe termen mediu ar trebui să fie sprijinită de reforme care să îmbunătățească eficacitatea sectorului public, consideră FMI.

Obținerea unei creșteri sustenabile mai ridicate va fi dificilă fără eforturi mai solide de majorare a eficienței investițiilor și de reformare a întreprinderilor de stat. Calitatea infrastructurii din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, apreciază FMI. Există o necesitate vitală pentru întărirea instituțiilor care fac investiții publice, pentru a utiliza complet fondurile europene și pentru a îmbunătăți calitatea investițiile finanțate din surse interne.

Recentele eforturi de a finaliza desemnarea autorităților de conducere și progresele înregistrate în verificarea eligibilității proiectelor finanțate de UE sunt binevenite și trebuie să continue, se arată în raportul instituției financiare internaționale care cuprinde concluziile misiunii periodice de evaluare realizată în România. În acest sens, FMI recomandă consolidarea pregătirii marilor proiecte de infrastructură.

De asemenea, îmbunătățirea performanței întreprinderilor de stat este esențială pentru sporirea eficienței economiei și îmbunătățirea calității investițiilor publice. Autoritățile ar trebui să revigoreze programul de privatizare blocat și să restructureze companiile de stat, pentru a ajuta la îmbunătățirea generală a performanțelor lor financiare și la reducerea arieratelor, consideră FMI.

Câteva privatizări de succes și oferte publice inițiale (IPO) — cum ar fi Hidroelectrica, societate care așteaptă numirea Consiliului de Supervizare — vor ajuta de asemenea la îmbunătățirea profilului internațional al României ca destinație de investiții.

În plus, apreciază FMI, numirea unor profesioniști la conducere și în consiliile de administrație ar trebui să continue, în concordanță cu principiile recent adoptatei Legi a guvernanței corporatiste. Băncile ar trebui să nu intre sub incidența acestei legi, deoarece fac deja obiectul unei legi specializate a guvernanței corporatiste.

Guvernul preconizează crearea unui fond suveran de investiții pentru a sprijini investițiile. FMI recomandă ca acest fond să fie bazat pe cele mai bune practici internaționale legate de numirea conducerii, de transparență, de auditare, de selectare a proiectelor de investiții și de folosire a garanțiilor de stat pentru a minimaliza potențialele riscuri fiscale, se arată în comunicatul instituției financiare internaționale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”