Foametea din anii 1930 din Ucraina, 'un genocid' planificat de Moscova, acuză Petro Poroșenko

Foametea din anii 1930 din Ucraina, 'un genocid' planificat de Moscova, acuză Petro Poroșenko

Ucrainenii au adus sâmbătă un omagiu milioanelor de victime ale foametei din anii 1932-1933, calificată de președintele Petro Poroșenko drept "genocid" planificat de puterea sovietică pentru a zdrobi orice revendicare de independență ucraineană, transmite AFP.

"Colectivizarea și reprimarea opoziției țăranilor, distrugerea intelectualilor ucraineni și lichidarea bisericii ucrainene nu au dat rezultatele scontate de Moscova", a declarat Poroșenko în timpul unei ceremonii de comemorare a Holodomor-ului (Marea foamete — n.r.) care a reunit la Kiev sute de oameni.

"Holodomor-ul a fost planificat și executat la scara unui genocid. Scopul imperiului (sovietic) era să elimine orice posibilitate de autodeterminare pentru Ucraina", a insistat șeful statului ucrainean.

În 1932, regimul lui Stalin a început o campanie de colectivizare forțată în timpul căreia au fost naționalizate semințe, grâu, făină, legume și vite, ceea ce a făcut ca țăranii să ajungă să moară de foame. Potrivit istoricilor ucraineni și occidentali, această foamete, provocată intenționat de puterea sovietică, viza să distrugă veleitățile de independență ale Ucrainei.

Rusia denunță însă această interpretare, în timp ce Ucraina încearcă să obțină la ONU desemnarea acestei foamete drept genocid.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”