Foarte interesant!

Foarte interesant!

Statele Unite trimit Ucrainei unele echipamente de apărare aeriană de producție sovietică pe care Washingtonul a pus mâna în urmă cu zeci de ani printr-un program secret de achiziții, potrivit Wall Street Journal .

Racheta anti-aerianaFoto: MApN

Sistemele, printre care și unul de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune SA-8, au fost obținute de SUA în scopul examinării tehnologiei militare rusești și pentru a ajuta la instruirea trupelor americane, au declarat oficiali americani pentru publicația citată.

Aceste arme ar fi utile pentru forțele ucrainene, deoarece armata lor știe deja cum să folosească sistemele sovietice.

Atât Consiliul Național de Securitate, cât și Pentagonul au refuzat să spună exact ce arme specifice au trimis SUA în Ucraina.

"Securitatea operațională contează pentru ucraineni, chiar acum", a declarat luni secretarul de presă John Kirby reporterilor. "Ei luptă pentru țara lor, iar Pentagonul nu va detalia public instrumentele cu care fac acest lucru", a adăugat el.

Statele Unite au un număr mic de sisteme sovietice de apărare antirachetă pe care le-au achiziționat în ultimii 30 de ani, ca parte a unui proiect secret de 100 de milioane de dolari, despre care s-a aflat pentru prima dată în 1994.

Printre armele pe care SUA le-a primit se numără SA-8, care poate fi ușor de mutat cu forțele terestre și poate oferi acoperire din partea avioanelor și elicopterelor. De menționat că și Armata Română are circa 20 de astfel de sisteme antiaeriene.

De asemenea, în stocul american se află și sistemul de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune S-300. Sistemul este menit să protejeze zone mai mari și este deja deținut și operat de ucraineni. Totuși, această armă nu va fi trimisă în Ucraina, potrivit unui oficial.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...