Foarte interesant!/Ce mănâncă românii, conform datelor dintr-un studiu al Carrefour România

Foarte interesant!/Ce mănâncă românii, conform datelor dintr-un studiu al Carrefour România

Bio, local și experiențe noi: așa arată noua revoluție la casa de marcat, conform datelor dintr-un studiu al Carrefour România, consultate de hotnews.ro . Iar dacă ar fi să declarăm câștigătorul anului 2024, morcovul ar fi pe primul loc: peste 1,1 milioane de bonuri îl au în coș.

Podiumul consumului de legume este: morcovii, castraveții cornichon și ceapa galbenă. Iar la verdețuri, pătrunjelul verde e vedeta. La fructe, merele Golden și Idared domină, urmate de afine și prune – semn că sezonul și originea locală contează tot mai mult.

Datele demontează și mituri vechi: covrigii de Buzău au cei mai mulți fani în Oltenița, Călărași, nu în Buzău. Varza murată nu e regina Clujului, ci a Giurgiului. Prazul nu e apanajul Olteniei, ci al Caraș-Severinului. Iar boiaua de ardei, asociată tradițional cu Ardealul, e preferată tot în Călărași. Micii? Dâmbovița e campioană, nu Dedulești.

„Consumatorii români sunt tot mai deschiși la produse locale, sănătoase și bio, dar și la experiențe noi” explică Bogdan Lupu, Loyalty and Mobile Director Carrefour România. „Vedem cum miturile regionale sunt demontate de realitatea bonurilor de cumpărături.”

Bucureștiul, împărțit pe gusturi și stiluri de viață

Capitala e un adevărat laborator de diversitate culinară. Iată câteva tendințe, care inevitabil simplifică.

  • Sectorul 1: Regatul produselor bio și sănătoase – lămâi, banane, avocado, ardei, lapte, ouă bio și zmeură.
  • Sectorul 2: Tărâmul bucătarilor de acasă – borș, bicarbonat, praf de copt, esență de vanilie, zahăr pudră, cacao, făină, drojdie.
  • Sectorul 3: Paradisul fructelor și legumelor – ciuperci champignon, avocado, baby spanac, rucola, dovlecei, mango, salate, somon.
  • Sectorul 4: Țara pâinii – franzelă, rotundă, țărănească, pave.
  • Sectorul 5: Campionii micului dejun – chefir, croissante.
  • Sectorul 6: Gurmanzii ocupați – pui rotisat, pulpe de pui, cartofi prăjiți sau condimentați.

Bio și produse locale: noul normal

Interesul pentru produsele bio a explodat: vânzarea bananelor bio au crescut cu 40%, lămâile bio cu 76%, iar laptele bio cu 356% față de 2023, mai arată datele Carrefour.

Profilul consumatorului român din 2025 e mai sofisticat ca oricând: caută produse locale, sănătoase, bio, dar și experiențe, responsabilitate socială și personalizare.

Fiecare cartier, fiecare oraș, fiecare bon de cumpărături spune o poveste despre gusturi, iar bonurile sunt oglinda digitală a acestei Românii, susține studiul Carrefour.

Cât fructe și legume consumă românii?

Un român consumă, în medie, aproximativ 200 kg de legume pe an, incluzând aici și conservele de legume. Aceasta reprezintă circa 16-17 kg pe lună, potrivit datelor INS.

La fructe, consumul mediu anual este de aproximativ 50 kg pe persoană (echivalent fructe proaspete), adică în jur de 4-4,2 kg pe lună.

Legumele preferate (tot potrivit INS) sunt: Cartofii, roșiile, morcovii, ceapa și varza . Consumul de varză, ardei și castraveți a crescut în ultimii ani cu circa 8%.

Fructele locale preferate sunt merele (peste 1,3 kg/lună de persoană).

Fructele exotice (banane, portocale) reprezintă aproape jumătate din consumul lunar de fructe, cu bananele la aproape 1 kg/lună și portocalele/mandarinele la 700 g/lună.

Piața românească de retail a ajuns la 61,5 miliarde de dolari în 2024, din care comerțul cu alimente a reprezentat aproximativ 40,5 miliarde de dolari

În 2024, în timp ce ritmul inflației a decelerat semnificativ față de anul precedent, creșterea costului vieții a continuat să prezinte provocări pentru sectorul de retail din România. Creșterea susținută a facturilor la energie și utilități a determinat în continuare consumatorii să își adapteze bugetele. Veniturile disponibile reduse au însemnat o concentrare continuă asupra articolelor esențiale, iar puterea de cumpărare a continuat să modeleze comportamentul consumatorilor, cu un accent constant pe cumpărarea de bunuri prin oferte și promoții pentru a reduce cheltuielile per coș, arată o analiză a Departamentului pentru Agricultură a SUA.

Ca atare, în timp ce creșterile de prețuri au contribuit în continuare la o creștere pozitivă a valorii comerțului cu amănuntul, piața a înregistrat în mare măsură vânzări cu amănuntul în volum limitat, deoarece consumatorii au rămas prudenți.

Comercianții cu amănuntul de produse alimentare a continuat să domine peisajul și în 2024, deoarece românii au alocat în mod constant o parte semnificativă din cheltuielile lor articolelor esențiale, inclusiv alimentelor și băuturilor.

Deși inflația prețurilor la alimente a scăzut față de 2023, aceasta a pus încă presiune asupra cheltuielilor consumatorilor, afectând multe gospodării românești și menținând accentul pe accesibilitate.

Potrivit Euromonitor, piața totală de retail a ajuns la 61,5 miliarde de dolari în 2024, din care comerțul cu amănuntul de alimente a reprezentat aproximativ 40,5 miliarde de dolari (offline și comerț electronic).


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce aveți, bă, tâmpiților, cu Radu Banciu?

3 Schimb acid de replici între Florin Roman și Ilie Bolojan: „Casa noastră are două etaje. La etaj stau șefii, la parter amărâții” / „Am fost la toate con…

4 Constantin Toma, dezlănțuit la adresa lui Grindeanu: „Conducere nu mai reprezintă PSD. Suntem deja cu bolovanul de gât”

5 Șoc pe scena politică! / Cinci parlamentari AUR și-au dat în judecată partidul pentru că nu le-a returnat 9,13 milioane de lei, împrumuturi pentru finan…