Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

Andrei Patrușev a fost mult timp o figură cheie în dezvoltarea Arcticii rusești. În vârstă de 42 de ani, fiul lui Nikolai Patrușev, fost director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, succesorul KGB), și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a lucrat în cadrul celor mai mari companii de petrol și gaze din țară și, până de curând, a condus filiala arctică offshore a Gazprom Neft.

Acum, cel mai tânăr dintre cei doi fii ai lui Nikolai Patrușev urmărește să obțină o participație mai mare în vastele resurse de hidrocarburi offshore ale Rusiei din Arctica.

Avrora, dar nu boreală, ci cu petrol și gaze

În 2019, Andrei Patrușev a renunțat la postul de la Gazprom Neft și a preluat conducerea Avrora, o companie care de atunci s-a extins rapid în industria petrolieră și de gaze din nordul îndepărtat al Rusiei. În ultimul an, companiile afiliate la Avrora au achiziționat o participație majoritară în Invest Geoservice (IGS), o companie care deține peste 30 de platforme de foraj și care oferă servicii pentru câteva dintre cele mai mari companii energetice din Rusia, printre care Novatek.

Achizițiile vin după ce, în august 2021, Serviciul Federal Anti-Monopol a aprobat preluarea solicitată de Avrora, potrivit Kommersant. În plus, Patrușev a obținut controlul asupra unei participații de 37,7% în cadrul Marine Arctic Geo Exploration Expedition (MAGE), principala companie de explorare a platoului continental cu sediul în Murmansk.

Apoi, în 2022, Avrora și-a schimbat brusc numele în Gazprom Shelf Project. Și, în pofida numelui, compania nu este o unitate subsidiară a Gazprom, ci rămâne o companie privată controlată de Andrei Patrușev, relatează The Barents Observer .

Gazprom Shelf Project va prelua gestionarea navelor și a platformelor de foraj care până de curând erau controlate de Gazprom Flot. Flota include cele mai puternice și mai avansate platforme de foraj din Rusia, printre care Arkticheskaya, Polyarnaya Zvezda și Severnoye Siyaniye.

Acesta din urmă a pornit la 17 iulie din Murmansk cu destinația una dintre zonele de licență arctică îndepărtate ale Gazprom din Marea Kara.

Andrei Patrușev pare acum pregătit să devină principalul contractor pentru explorarea platformei atât pentru Gazprom, cât și pentru Novatek. Unul dintre cei doi moștenitori ai familiei Patrușev este pe cale să devină un jucător important în industria rusească de servicii pentru petrol și gaze. Și este posibil să aibă succes.

O relație strânsă cu FSB, un tată aliat al lui Putin

Cel mai tânăr dintre frații Patrușev are ceea ce este necesar: o relație strânsă cu FSB și un tată care conduce Consiliul de Securitate al Rusiei și care este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin.

De altfel, Patrușev Junior a studiat la Academia serviciilor de securitate și ar fi lucrat trei ani ca șef adjunct al Departamentului „P” al FSB, care se ocupă de contraspionajul industrial. Ulterior, a lucrat îndeaproape cu Igor Sechin la Rosneft, înainte ca în 2013 să se alăture Gazprom, arată un studiu compilat de Novaia Gazeta.

Între timp, fratele său cu patru ani mai mare, Dmitri, a ales aceeași carieră în FSB și este astăzi ministrul rus al Agriculturii. Familia Patrușev este condusă de Nikolai Patrușev, cel care și-a dedicat viața KGB-ului și mai târziu FSB-ului. Înainte de a deveni secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei în 2008, a condus FSB timp de aproape zece ani.

Nikolai Patrușev este omul care a preluat frâiele serviciului de securitate de la Vladimir Putin, atunci când acesta din urmă a fost numit prim-ministru în 1999, iar de atunci a fost considerat unul dintre cei mai apropiați parteneri ai lui Putin. Patrușev senior este el însuși un om cu interese puternice în zona arctică.

Sub auspiciile sale, Consiliul de Securitate a organizat o serie de reuniuni în Arctica cu invitați internaționali de rang înalt în locuri precum Sabetta, precum și la bordul spărgătorului de gheață cu propulsie nucleară „50 Let Pobedy”.

În 2020, în baza unui decret semnat de președintele Putin, Consiliul de Securitate a înființat o comisie specială care urma să promoveze interesele naționale rusești în regiunea nordică îndepărtată. Înființarea noii comisii a venit cu mai puțin de un an înainte de preluarea de către Rusia a președinției rotative a Consiliului Arctic.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…