Foarte interesante amănunte!

Foarte interesante amănunte!

Foarte interesant materialul publicat de Sorin Ioniță pe Contributors.ro:

Acesta e un long tweet al dizidentului rus Aleksei Navalnîi tradus integral de EFOR pentru publicul român, cu tot cu ilustraţii, cu permisiunea explicită a autorului.

Putin se războieşte cu Ucraina de şase luni. Încă din ziua 1 liderii occidentali au declarat ferm că oligarhii lui Putin şi corupţii vor fi supuşi imediat sancţiunilor, că de data asta nu vor mai scăpa. Dar au scăpat. Ăsta e un text scris la furie, deoarece nu se mai mişcă aproape nimic în direcţia asta. Există un personaj în The Simpsons, primarul corupt Quimby. Vorba lui favorită este: “Am auzit cum se deschide o servietă?”. Imi amintesc de el mereu când văd cum oligarhii lui Putin şi enablerii lor (lobişti, avocaţi, bancheri) blochează cu succes sancţiunile, chiar şi pe vreme de război.

Situaţia e aşa: pe de-o parte există susţinere deplină în Parlamentul European, parlamentele naţionale, Congresul şi Senatul SUA pentru sancţiuni masive împotriva promotorilor războiului şi celor care profită de el prin şpăgi. Pe de altă parte, imediat când se ajunge la chestiunile concrete, tot efortul se pulverizează şi se îngroapă în proceduri pe partea executivă. Nu se întâmplă nimic: liderii ţin discursuri impresionante dar decizia se înţepeneşte pe undeva.

Să vă dau câteva exemple. Cum e posibil ca Alexei Miller, şeful Gazprom, gangsterul cel mai de încredere al lui Putin încă din anii ’90, omul care a furat literalmente Gazprom iar acum sponsorizează familia şi amantele lui Putin, să nu fie pe lista europeană de sancţiuni? Cine poate să-mi explice de ce Secin, şeful Rosneft (compania de petrol) e pe această listă iar Miller nu?

Secin şi Miller

Putin, Secin şi Miller au împărţit acelaşi birou în primăria St Petersburg, sunt prieteni apropiaţi; ultimii doi conduc câte o companie de stat, amândoi sunt nişte bandiţi. De ce Miller poate călători liber prin Europa? UE a sancţionat prompt pe fictivul “hatman” al Armatei Atotputernice a Donului şi pe tipul ăsta cu puşcă. Cu alte cuvinte, nu-i vom mai putea vedea la clubul miliardarilor din Porto Cervo, nici avioanele lor private aterizând la Milano. Dar Miller poate în continuare să facă toate astea.

Mai departe: sancţiunile americane nu-l vizează pe Roman Abramovici, portofelul de încredere #2 al lui Putin, care a plătit pentru construirea palatului de la Gelendjik (lângă Soci). Dar firmele lui Abramovici furnizează în continuare produse metalice Ministerului Rus al Apărării; cum de nu sunt la index? Să nu uităm: sancţiunile sunt necesare pentru a forţa agresorul să oprească războiul, să pună presiune pe el. Şi există decizii complicate de luat precum embargoul pe petrol şi gaz. Dar există şi soluţii simple: sancţiunile la adresa persoanelor. Pentru ele nu-i nevoie decât de voinţă politică.

A, bine, e nevoie şi de tăria de a nu mai asculta avocaţii şi lobbiştii plătiţi care tropăie prin birourile guvernamentale şi ameninţă cu procese. Sau mai grav, propun oficialilor poziţii de partener în firmele de avocatură în schimbul tratamentului special pentru clienţii lor. Nu vreau să arunc cu acuze nefondate, dar cum altfel să-mi explic faptul că până acum doar un mic număr de oligarhi şi şpăgari au fost sancţionaţi, dar deja au început discuţiile despre necesitatea de a scoate unii oameni de pe listă?

Iată aici lista Forbes cu cei mai bogaţi 200 de ruşi : doar 46 din ei sunt sancţionaţi în UE, UK sau SUA. Asta nu prea seamănă a război total cu oligarhii lui Putin, nu? Potanin îl laudă public pe Putin. Declară în stânga şi în dreapta că sancţiunile nu contează, că politicienii occidentali nu-s învăţaţi cu greutăţile şi disconfortul, dar el, de dragul lui Putin, o să îndure orice va fi să fie. E numărul 2 în topul Forbes şi nesancţionat.

Oligarhii Bokarev şi Mahmudov: ăştia sunt adevăraţi mafioţi implicaţi în crimă organizată; daţi un google după ei. Companiile lor furnizează motoare diesel pentru marina militară rusă.

Oligarhul Ziyad Manassir a plătit pentru palatul lui Putin şi a mai dat încă două cadou lui Miller: oare a reuşit să păcălească Bruxelles-ul şi Downing Street sub vreun nume fals? Cum altfel ar putea întreaga lui familie să locuiască în Franţa şi UK?

Georghi Berezkin, responsabil pentru distrugerea libertăţii de exprimare în Rusia, oligarh, mogul de media de propagandă şi proprietarul a şase cabane în Courchevel. Ceva sancţiuni? N-am auzit. Mi-e clar că oficialii occidentali fie nu-şi fac treaba cu bună credinţă, fie le place să se lase prostiţi. Sau am auzit cum se deschide o servietă?

Liza Peskova, fiica purtătorului de cuvânt a lui Putin, a transferat mamei apartamentul din Paris primit de la tăticul (mama are alt nume de familie). Proprietatea, lângă Arcul de Triumf, pare asigurată de-acuma; well done, Liza.

Chiar şi dementul de Medvedev, care glorifică zilnic războiul şi ameninţă statele vecine cu invazia, a păcălit Uniunea Europeană transferându-şi iahtul Fotinia pe o firmă oarecare. Acum acesta este pus la fereală în Finlanda.

Sau luaţi pe Valentina Tereşkova, celebra cosmonaută, acum membră a Dumei de Stat şi faţa publică a partidului lui Putin: şi ea se poate duce liniştită la casa pe care o are în Italia. Nu e sub nici o sancţiune doar fiindcă a lipsit de la parlament în ziua când s-a votat invadarea Ucrainei.

N-a cerut nimeni ca toţi aceşti amorezi ai lui Putin să fie executaţi sumar, ori să se dea foc iahturilor şi vilelor lor. Nu, tot ce am cerut noi e interdicţia de călătorie şi îngheţarea activelor. Dacă urăsc aşa tare Occidentul, n-ar trebui să mai meargă acolo! Ştiaţi că Putin întreţine o întreagă armată de celebrităţi cu Z pe tricou şi spume la gură care-i elogiază măreţia? Soluţia e simplă: dacă faci propagandă pro-război în public, să fii interzis în UE, SUA şi UK. Pentru 20 de ani.

Asta ar trebui să funcţioneze şi invers, printr-un mecanism banal de evitare a sancţiunilor. Vrei în Occident? Atunci trebuie să declari public că eşti contra războiului şi că nu susţii regimul lui Putin cu vorba, fapta ori cu bani. Nu ne putem aştepta la fracturi în elita putinistă pe tema războiului dacă, în loc de atâta pălăvrăgeală, nu utilizăm beţele pe care le avem contra lor şi îi lăsăm să păstreze toţi morcovii.

Să fim sinceri şi să recunoaştem că oficialii vestici nu se vor mişca fără presiune externă, mai ales atâta timp cât avocaţii şi lobbiştii angajaţi de bandiţii lui Putin fac zgomotul ăla promiţător al servietei care se deschide. Fac un apel către toţi alegătorii şi aleşii din UE, UK, USA şi Canada să pună deci presiune pe instituţiile lor executive, să descurajeze demagogia şi să aplice urgent sancţiuni personale drastice la adresa bandiţilor lui Putin.

Oficialii occidentali trebuie să susţină Lista celor 6000 (întocmită de fundaţia lui Navalnîi, nt) sau să-şi creeze propriile liste, în loc să discute la nesfârşit, adică să aplice ceea ce au declarat tare şi cu pasiune încă din prima zi de război.

Lista enablerilor lui Putin https://acf.international/list-of-war-enablers

https://twitter.com/navalny/status/1559528130041319429


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...