Folcuţ (ARB): În aprilie 2021, creditarea a avansat, la nivel de sold, cu 8,3%, cea mai mare viteză de creştere de la debutul pandemiei

Folcuţ (ARB): În aprilie 2021, creditarea a avansat, la nivel de sold, cu 8,3%, cea mai mare viteză de creştere de la debutul pandemiei

Creditarea a avansat în aprilie 2021, la nivel de sold, cu 8,3%, până la 293 miliarde de lei, înregistrând cea mai mare viteză de creştere de la debutul crizei de sănătate, a declarat, marţi, Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Aceasta a menţionat faptul că indicatorul de solvabilitate a atins în decembrie 2020 cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, respectiv de 25,14%.

"Sistemul bancar românesc a traversat primul an al pandemiei cu o serie de puncte forte. Soliditatea sectorului bancar, absorbţia problemelor de lichiditate ale clienţilor, creşterea creditării pe baze sustenabile, accelerarea digitalizării şi un avans mare al economisirii sunt aceste puncte tari ale sistemului bancar în context pandemic. Încă de la începutul pandemiei, indicatorii de soliditate ai sistemului au permis o abordare proactivă de absorbţie a problemelor clienţilor şi de creştere a creditării, zicem noi, într-un ritm susţinut", a spus Folcuţ.

Ea a adăugat că indicatorul de solvabilitate a atins în decembrie nivelul de 25,14%, poate cel mai înalt nivel din 2007 încoace, respectiv din ultimii 13 ani. În martie 2021 indicatorul de solvabilitate al sistemului era de 24,62%, de 3 ori peste nivelul minim solicitat, de 8%.(...)

"În ceea ce priveşte evoluţia creditării în 2020, datele indică un avans al creditului neguvernamental de aproximativ 5,5%, până la 282 miliarde de lei, în condiţiile în care economia României s-a contractat cu 3,9%. În mod paradoxal, am asistat la creşterea gradului de intermediere financiară la 26,8% faţă de 25,3% la nivelul anului 2019. De remarcat este că în aprilie 2021 creditarea a avansat la nivel de sold cu 8,3%, până la 293 miliarde de lei, fiind cea mai mare viteză de creştere a creditării la nivel de sold de la debutul crizei de sănătate", a explicat oficialul ARB.

Potrivit datelor prezentate de aceasta, volumul creditelor noi acordate anul trecut se cifra la 84 miliarde lei şi reprezenta 30% din soldul creditului neguvernamental.

În ceea ce priveşte economisirea, Gabriela Folcuţ a subliniat că aceasta şi-a menţinut tendinţa de creştere în 2020, dar şi în prima parte din 2021. Anul trecut a fost înregistrată o rată de creştere de 14,4%, care s-a menţinut şi în aprilie undeva la 14,5%.

"Ce denotă acest aspect? Arată faptul că există o încredere a deponenţilor în sistemul bancar şi că sistemul bancar are un raport credite acordate/depozite atrase de 66%. Avem avem indicatori de stabilitate, de soliditate, avem indicatori de lichiditate optimi, ca atare avem resurse şi chiar e necesar să creştem creditarea. Pentru
aceasta, dacă analizăm demersurile făcute de ARB în ultimii ani, vom observa că nu de puţine ori comunitatea bancară a solicitat o strategie de creştere a intermedierii financiare în România. Este nevoie de o aliniere a factorilor decizionali pentru modificarea cadrului legislativ şi poate chiar şi reglementativ pentru această creştere a intermedierii financiare. Noi am solicitat măsuri concrete şi am propus către decidenţi măsuri concrete şi sper eu ca în viitorul foarte apropiat să avem şi rezultate care să conducă la o accelerare a creditării şi mai mult decât în prezent", a punctat Gabriela Folcuţ, la conferinţa "Soluţii pentru finanţarea companiilor", organizată de Bancherul şi Club Antreprenor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...