Folosirea hârtiei igienice este mai periculoasă decât credeți. Care este alternativa

Folosirea hârtiei igienice este mai periculoasă decât credeți. Care este alternativa

Bideurile sunt delicate și igienice. De fapt, un studiu din 2022 a constatat că mâinile persoanelor care folosesc bideurile au profund mai puțini microbi decât cele care folosesc hârtia igienică.

Cercetătorii au rugat 32 de studenți la asistență medicală din Japonia să poarte mănuși medicale curate atunci când foloseau baia pentru defecare și au examinat ulterior aceste mănuși pentru a vedea ce bacterii se dezvoltă. Persoanele care s-au șters cu hârtie igienică au avut în medie aproape 40.000 de bacterii viabile diferite atașate de mănușile lor după aceea, scrie yahoo.com.

Bacteriile de pe mănușile utilizatorilor de bideu au fost reduse de aproape 10 ori.

Studiul a fost de mică amploare și este nevoie de cercetări mai riguroase privind efectele utilizării bideurilor în comparație cu hârtia igienică.

Le recomand tot timpul pacienților mei cu scaune moi, cum ar fi în cazul sindromului de colon iritabil, care consideră că ștergerea constantă le face pielea crudă. Bideurile sunt, de asemenea, excelente pentru oricine care ar putea avea probleme de echilibru sau de coordonare întinzându-se înapoi pentru a se șterge și sunt fantastice mai ales pentru persoanele cu hemoroizi, fisuri anale sau pentru cele care se recuperează după naștere”, spune Trisha Pasricha, instructor de medicină la Harvard Medical School

Beneficiile utilizării unui bideu

Bideurile nu sunt mai bune doar pentru portofelul dumneavoastră (gândiți-vă la câtă hârtie igienică consumă familia dumneavoastră în fiecare lună), ci și pentru mediu. În timp ce cu un bideu risipești o optime de galon de apă la fiecare utilizare, deșeurile de hârtie igienică scad vertiginos. Pentru a produce o singură rolă de hârtie igienică este nevoie de aproximativ 1,5 kilograme de lemn și mai mult de șase galoane de apă.

Totuși, poate fi greu să treci peste ciudățenia de a încerca un lucru nou într-o zonă în care nu încerci lucruri noi prea des. Dar odată ce ai experimentat acest nivel de prospețime, devine atât de intuitiv încât este greu să te întorci la ștergerea simplă.

Există o mică curbă de învățare atunci când vine vorba de reglarea presiunii apei. Și, dacă nu aveți un bideu sofisticat cu uscător, va trebui să uscați zona cu o foaie de hârtie igienică sau cu un prosop curat.

Pentru a începe să folosiți un bideu, nu trebuie să cumpărați o toaletă complet nouă. Accesoriile pentru scaunul de toaletă pot costa în jur de 50 de dolari. Va trebui să vă măsurați toaleta și să vă gândiți la cea mai apropiată priză atunci când luați decizii de cumpărare.

Ce fel de hârtie igienică ar trebui să cumpăr?

Nu vă place ideea unui bideu? Puteți totuși să vă îngrijiți posteriorul cu tandrețe, investind într-o hârtie igienică cu două straturi sau mai mare.

Hârtia igienică vândută în Statele Unite este adesea fabricată din copaci proveniți din pădurea boreală din Canada. Ply se referă la numărul de straturi pe foaie: Un strat este un singur strat de hârtie igienică, în timp ce două straturi sunt două straturi lipite împreună.

Cei care sunt în favoarea hârtiei cu un singur strat susțin că aceasta este mai bună pentru mediu, deoarece se dizolvă mai ușor și distruge mai puțini copaci. Dar hârtia cu un singur strat este mai subțire și mai aspră pe piele, iar oamenii pot strânge un tampon deosebit de gros atunci când se confruntă cu hârtia cu un singur strat.

Și o notă cu privire la "șervețelele care pot fi spălate": Le recomand în anumite situații, cum ar fi pentru persoanele cu hemoroizi sau pentru pregătirea intestinelor în vederea unei colonoscopii de screening. Dar, oricât de pufoase ar fi, probabil că nu sunt de fapt lavabile - și ar trebui aruncate la gunoi în schimb.

Cum să te ștergi după urinare

De obicei, bărbații nu se șterg deloc după urinare. Probabil că acest lucru nu este dăunător pentru sănătatea lor - nu există studii care să dovedească acest lucru.

Fetele și femeile învață adesea să se șteargă din față în spate după urinare sau defecație. Ideea din spatele acestui lucru este că femeile au uretrele (tubul care duce la vezica urinară) mai scurte decât bărbații și că ștergerea de la spate în față ar putea oferi bacteriilor fecale o șansă mai mare de a ajunge la uretră, unde au o distanță mică de parcurs înainte de a provoca o infecție a tractului urinar.

A face o infecție a tractului urinar nu implică pentru nimeni că pur și simplu trebuie să te fi "șters incorect" - există o mulțime de asocieri cu infecțiile tractului urinar în joc și întreaga zonă nu este tocmai sterilă. Dar ștergerea din spate în față este un factor de risc care merită atenuat.

Cum să vă ștergeți după defecare

Ștergerea poate fi dură și abrazivă pentru pielea delicată din jurul anusului.

În loc să vă ștergeți, îndepărtați ușor excesul pe un șervețel pentru a evita iritarea pielii sau agravarea hemoroizilor enervanți.

Înainte de a trage apa, închideți capacul toaletei

Un studiu din 2012 a constatat că bacteria C. difficile s-a răspândit de aproape 12 ori mai mult în timpul tragerii apei la toaletă atunci când capacul era ridicat, comparativ cu atunci când capacul era coborât.

Chiar dacă este vorba de baia de acasă, probabil că nu doriți ca particulele aerosolizate de la toaletă să aterizeze pe periuța dvs. de dinți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?