Fondul Proprietatea s-a lansat, miercuri, pe Bursa de la Londra

Fondul Proprietatea s-a lansat, miercuri, pe Bursa de la Londra

Trimisul special AGERPRES, Florin Bărbuță, transmite: Fondul Proprietatea tranzacționează, de miercuri, pe London Stock Exchange (LSE), certificatele de depozit globale (GDR), având drept suport acțiuni emise de aceasta. "Sper că listarea Fondului Proprietatea pe bursa londoneză va încuraja Guvernul român să accelereze ofertele publice inițiale ale companiilor de stat precum Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța", a declarat miercuri Sorin Mîndruțescu, membru în Comitetul Reprezentanților Fondului, într-o conferință la LSE.

El a reamintit că Fondul Proprietatea a început ca un proces de raparație a nedreptăților regimului comunist.

"Să ne aducem aminte că Fondul Proprietatea a început ca un proces moral de reparație a nedreptăților făcute de regimul comunist și modul în care cetățenii României au fost deposedați de către aceste active. Această listare la Bursa de la Londra este un moment extrem de important în acest proces de reparație morală", a precizat Mîndruțescu.

Potrivit unui raport remis recent Bursei de Valori București, cererea de admitere la tranzacționare pe secțiunea SFM a London Stock Exchange se va realiza pentru până la 81.228.524 GDR, reprezentând acțiuni ordinare ale Fondului Proprietatea, fiecare cu o valoare nominală de 0,95 lei și oferind un drept de vot în cadrul adunării generale a Acționarilor Fondului, unde 1 GDR reprezintă 50 de acțiuni. Ulterior admiterii la tranzacționare, GDR vor fi tranzacționate în dolari, cu simbolul "FP".

Fondul Proprietatea este o societate de investiții de tip închis, în supravegherea Autorității de Supraveghere Financiară din România (ASF). Fondul Proprietatea a fost înființat de statul român cu principalul scop de a oferi compensații persoanelor ale căror proprietăți imobiliare au fost confiscate în mod abuziv de statul român în perioada regimului comunist și care nu mai puteau face obiectul unor restituiri în natură.

Facilitatea GDR se va limita la o treime din capitalul social emis al FP, conform reglementărilor din România privind valorile mobiliare.

FP va fi unul dintre cele mai mari fonduri (în ceea ce privește valoarea activului) tranzacționat pe London Stock Exchange, cu o valoare a activului net de 12,6 miliarde lei (3,1 miliarde dolari) la 31 martie 2015 și o capitalizare bursieră de 9,6 miliarde lei (2,35 miliarde dolari) la 17 aprilie 2015.

Portofoliul FP este administrat de Franklin Templeton Investment Management Limited, companie din Marea Britanie, filială deținută de Franklin Templeton Investments acționând prin intermediul sucursalei din București. Franklin Templeton Investments oferă servicii de administrare a investițiilor la nivel intern și internațional pentru clienți din domeniul retail, instituțional și al fondurilor suverane, în peste 150 de țări și avea la nivelul datei de 31 decembrie 2014 active în administrare în valoare de 880,1 miliarde dolari. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia