Fondurile de capital privat din Europa Centrală ating cel mai scăzut nivel (studiu)

Fondurile de capital privat din Europa Centrală ating cel mai scăzut nivel (studiu)

Fondurile de capital privat din Europa Centrală au atins cel mai scăzut nivel de încredere de la criza financiară globală, în contextul pandemiei de COVID-19, dar profesioniştii în domeniu sunt mai optimişti decât în timpul crizei din 2008, conform celei mai recente ediţii a Deloitte CE Private Equity Confidence Survey.

"Indicele de încredere, care este în scădere încă de la finalul lui 2017, a ajuns acum la 62, al doilea cel mai scăzut nivel dintre toate ediţiile studiului, după cel din octombrie 2008, care a fost de 48. Şapte din zece profesionişti din cadrul firmelor de private equity din Europa Centrală previzionează scăderea activităţii de profil şi înrăutăţirea condiţiilor economice, dat fiind că economiile din regiune, care sunt în mare măsură bazate pe consum, estimează că vor înregistra contracţii semnificative ale PIB-ului în 2020 pe fondul scăderii cererii, cauzate de creşterea şomajului", arată specialiştii Deloitte.

Studiul arată şi că o parte remarcabilă dintre respondenţi cred într-o revenire economică rapidă, 13% dintre aceştia declarând că se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor economice. Totodată, pandemia creează o piaţă a cumpărătorilor, 74% dintre respondenţi fiind de părere că 2020 va fi un an bun pentru a face noi investiţii. Aproape jumătate dintre ei (45%) sunt de părere că vânzătorii şi-au ponderat aşteptările în privinţa preţului în ultimele şase luni, iar peste jumătate (51%) cred că această tendinţă va continua. Prin urmare, ponderea fondurilor de capital privat care se aşteaptă să se concentreze pe noi investiţii în lunile următoare a rămas relativ mare, de 45%.

"Deşi păşesc pe nisipuri mişcătoare, majoritatea profesioniştilor din firmele de private equity au trecut şi prin criza financiară din 2008 şi mulţi dintre ei sunt bine capitalizaţi, aspecte care îi ajută să parcurgă mai uşor această perioadă de incertitudine. Ca orice criză, cea curentă oferă şi oportunităţi acelor jucători care sunt au o poziţie suficient de solidă pentru a-şi asuma riscuri. De aceea, aproape jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiţii, fie pentru a profita de evaluările în scădere, fie pentru a genera mai multă valoare în cadrul portofoliilor existente, prin adiţii. Numeroase cazuri de acest gen au fost anunţate anul acesta şi în România, în mai multe domenii: reciclare, producţie, servicii, tehnologie etc", a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

În ceea ce priveşte valorile tranzacţiilor, cei mai mulţi jucători din domeniu se aşteaptă ca acestea să rămână la fel (58%) sau să scadă (43%). De asemenea, 62% dintre respondenţi previzionează o scădere a lichidităţii în următoarele luni. Rezultatele studiului mai arată şi o creştere semnificativă a ponderii celor care cred că eficienţa investiţiilor lor în Europa Centrală va scădea, acesta fiind al doilea cel mai mare procent din toate ediţiile studiului, după cel raportat în toamna lui 2008. Aproape o treime (30%) estimează astfel de scăderi, în comparaţie cu doar 6%, în ediţia anterioară a studiului, şi 0%, cu un an în urmă.

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence, realizat bianual încă din anul 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 „E o moarte fără sens. Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine” / Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front

4 Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate

5 Paradoxul litoralului românesc: stațiuni ca acum 30 de ani, la prețuri de actualitate: „Mergem la mare să ne umplem de spume”