Fondurile de pensii private obligatorii, randament mediu de 6,19% în 2020, de trei ori peste rata inflaţiei

Fondurile de pensii private obligatorii, randament mediu de 6,19% în 2020, de trei ori peste rata inflaţiei

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflaţiei de anul trecut, a afirmat luni Radu Crăciun, preşedintele APAPR.

Acesta a subliniat că, în termeni monetari, fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câştig net exclusiv pentru participanţi în valoare de 900 de milioane de euro, după deducerea tuturor comisioanelor.

"De la începutul sistemului până la sfârşitul lui 2020 randamentul mediu anualizat a fost de 8,2%, deci randamentul anual, în condiţiile în care media inflaţiei în această perioadă a fost de aproximativ 3%. Per total, în întreaga durată de viaţă a fondurilor de Pilon II câştigul net pentru participanţi a fost de 3,5 miliarde de euro, randament investiţional. (...) Dacă ne uităm la singurul an în care fondurile de pensii private nu au bătut inflaţia, înţelegem că de fapt singurul risc major pentru fondurile de pensii private Pilon II este riscul politic, pentru că anul 2018 a fost un an foarte special din acest punct de vedere, un an în care riscul politic pentru existenţa fondurilor private de Pilon II a devenit dintr-o dată foarte mare. Acela a fost singurul an în care, prin reacţia pieţelor financiare la variantele decizionale care se vehiculau, în urma reacţiei pieţelor financiare, practic, fondurile de pensii private Pilon II nu au bătut inflaţia", a menţionat Radu Crăciun, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 miliarde de lei (15,4 miliarde de euro) în numele a 7,6 milioane de participanţi, iar fondurile au făcut deja plăţi de 397 milioane de lei către 46.000 de beneficiari (participanţi şi moştenitori ai acestora). În acest moment, peste un milion de români (adică 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 lei în contul lor personal din Pilonul II.

Comparând performanţa investiţională a Pilonului II pe toată durata sa de funcţionare cu inflaţia corespunzătoare, precum şi cu acumularea într-un depozit bancar sau cu investiţia în euro, calculele realizate de APAPR arată că în 13 ani de funcţionare Pilonul II a realizat pentru români câştiguri financiare net superioare inflaţiei şi acumulării în depozite bancare în lei (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori).

Conform datelor APAPR, pentru "românul mediu" care câştigă salariul mediu pe economie şi a cotizat lună de lună pe toată existenţa Pilonului II (152 de luni), contribuţiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 lei. Peste aceste contribuţii, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câştig mediu net de 5.510 lei, faţă de 1.937 lei (cât ar fi însemnat indexarea contribuţiilor cu inflaţia corespunzătoare), 1.864 lei (cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare) sau 1.222 lei (cât ar fi reprezentat câştigul din cumpărarea lunară de euro şi actualizarea sumei la finele perioadei).

Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară, "piaţa pensiilor private a reuşit să facă faţă provocărilor generate de criza COVID-19 punând în evidenţă capacitatea sistemului de pensii private de a obţine profit pentru participanţi, chiar şi în condiţii adverse. Rezilienţa sistemului în perioadă de criză este determinată atât de calitatea gestionării fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investiţii, cât şi de activitatea de reglementare şi supraveghere".

Totodată, Pilonul III (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 rezultate pozitive, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanţi şi active nete de peste 2,9 miliarde de lei în administrare. Pe toată durata de funcţionare, aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%. În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăţi totale către beneficiari în valoare de 323 miloane lei, pentru 47.700 de cazuri de plată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria