Footbal Leaks: Hacker-ul portughez va fi extrădat, conform deciziei tribunalului din Budapesta

Footbal Leaks: Hacker-ul portughez va fi extrădat, conform deciziei tribunalului din Budapesta

Un tribunal din Budapesta a ordonat, marţi, extrădarea către ţara de origine a hacker-ului portughez Rui Pinto, principalul artizan al dezvăluirilor din afacerea "Football Leaks", care au condus la deschiderea unor anchete în mai multe ţări europene privind presupuse deturnări de fonduri în lumea fotbalului, informează AFP.

Prezentat de avocaţii săi drept un "foarte important vector de alertă european", hacker-ul în vârstă de 30 de ani este acuzat de "tentativă de extorcare agravată" şi "furt de date".

"Cererea de extrădare nu poate fi refuzată", a decis tribunalul ungar, a cărui decizie poate face obiectul unui apel.

În cursul audierii de marţi, Rui Pinto a afirmat că "a servit interesul general".

"Nu am comis niciunul din delictele de care sunt acuzat, nu am obţinut niciodată un profit material de pe urma acţiunilor mele. Tot ce am făcut a fost în interesul general, pentru a dezvălui corupţia din fotbalul european", a declarat acesta.

Rui Pinto a fost arestat pe data de 16 ianuarie la Budapesta în virtutea unui mandat european de arest. El a fost plasat sub supraveghere la domiciliu.

Rezident în capitala Ungariei din 2015, acest autodidact supranumit "John" a piratat milioane de fişiere din lumea fotbalului cu scopul de a devoala culisele unei industrii "incorecte".

Începând din anul 2016, el a încredinţat milioane de documente unui consorţiu media european care a dezvăluit la finele anului 2016 şi în noiembrie anul trecut mecanisme de evaziune fiscală, suspiciuni de fraudă şi corupţie ce implică mai mulţi jucători-vedetă şi conducători de cluburi.

"Football Leaks" rămâne cea mai importantă scurgere de informaţii din culisele sportului cu balonul rotund.

Rui Pinto (30 de ani) şi-a procurat şi a remis revistei germane Der Spiegel aproape 70 de milioane de documente despre culisele fotbalului business, adică 3,4 teraocteţi de date.

Printre cele mai sonore dosare care îi sunt imputate se află problemele cu fiscul ale portughezului Cristiano Ronaldo de pe vremea când se afla la Real Madrid, afacerea fişelor etnice întocmite de Paris Saint-Germain sau toleranţa acordată de UEFA faţă de presupusa încălcare a fair play-ului financiar de către PSG şi Manchester City.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...