Forțele Aeriene Române, misiune de Poliție Aeriană. 100 de militari și patru F-16 merg în Lituania

Forțele Aeriene Române, misiune de Poliție Aeriană. 100 de militari și patru F-16 merg în Lituania

În perioada aprilie-iulie 2023, Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, din Baza Aeriană Siauliai.

Misiuni de Poliție Aeriană. FOTO Statul Major al Forțelor Aeriene

Este vorba despre o nouă misiune externă pentru Forțele Aeriene Române

Misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO

Detașamentul român care va ajunge în Lituania, la Baza Aeriană Siauliai, va fi format din 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon.

„Membrii detașamentului Forțelor Aeriene Române care va executa misiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în Țările Baltice, desfășoară în prezent activități specifice de pregătire, în vederea executării misiunii. Militarii români ne vor reprezenta cu profesionalism și vor asigura frontiera NATO!” , a explicat, duminică, MApN

32 de avioane F-16, achiziționate de la Guvernul Regatului Norvegiei

Amintim că Ministerul Apărării Naționale a României a semnat în octombrie contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic .

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

„Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO , pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, explicau, luna trecută, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Forțele Aeriene Române aveau în dotare, la momentul semnării contractului, 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent - Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...