Fosile de primate descoperite în China clarifică un moment-cheie din evoluția speciei (studiu)

Fosile de primate descoperite în China clarifică un moment-cheie din evoluția speciei (studiu)

Un tezaur de fosile ale unor creaturi cu blană care locuiau în copacii din sudul Chinei acum 34 de milioane de ani oferă o înțelegere mai profundă a unui moment crucial din evoluția primatelor, grupul din care s-au dezvoltat în cele din urmă și oamenii, potrivit unui studiu publicat în revista 'Science', informează agenția Reuters.

Cercetătorii au anunțat, joi, descoperirea rămășițelor a șase specii de primate dispărute, necunoscute anterior: patru similare lemurienilor din Madagascar, una similară primatelor nocturne cu ochii mari din Filipine și Indonezia și una asemănătoare maimuțelor.

Primatele sunt printre cele mai sensibile mamifere din punct de vedere ecologic. Acestea au trăit la scurt timp după un episod dramatic al schimbărilor climatice, care a dus la răcirea climei, la uscăciune, ceea ce a declanșat dispariția tuturor exemplarelor din America de Nord și Europa și a devastat populațiile acestor animale din Asia.

Primatele antropoide își au originea în Asia, cele mai vechi fosile datând de acum 45 de milioane de ani. Doar mai târziu, aproximativ cu 38 de milioane de ani în urmă, unele dintre acestea au migrat în Africa. Aceasta se întâmpla cu 200.000 de ani înainte de apariția oamenilor pe acest continent.

Dar întrebarea care se pune este, dacă antropoidele au apărut prima dată în Asia, de ce nu au apărut tot aici și maimuțele și oamenii. Motivul este marea glaciațiune de acum 34 milioane de ani. Acest moment a reprezentat un episod critic de selecție în timpul istoriei evoluției primatelor, a explicat paleontologul Xijun Ni de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie din cadrul Academiei Chineze de Științe.

Înainte ca temperaturile să scadă, primatele din Asia au fost dominate de antropoide. După aceea, au fost dominate de primatele asemănătoare lemurienilor, iar cele care erau asemănătoare maimuțelor au fost decimate.

Africa a fost mai puțin afectată de temperaturile scăzute, iar antropoidele sale au devenit mai mari și mai diverse.

"Dacă antropoidele timpurii din Asia nu ar fi fost capabile să colonizeze Africa înainte de răcirea climei, atunci noi nu am mai fi fost cu siguranță aici pentru a gândi astfel de lucruri", a declarat paleontologul Chris Beard de la Universitatea din Kansas.

"De asemenea, dacă antropoidele din Asia nu ar fi suferit o astfel de mare pierdere evolutivă (după răcirea climei), strămoșii noștri îndepărtați ar fi evoluat în Asia, în loc Africa", a adăugat Beard.

Singurul antropoid din grup, o mică maimuță asemănătoare primatelor, numită 'Bahinia banyueae', semăna probabil cu unele dintre maimuțele mai mici din America de Sud, cum ar fi marmosetele, a spus Beard. Dinții lor sugerează că dieta sa a fost bazată, în principal, pe fructe și insecte, a adăugat specialistul, citat de agenția Reuters.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…