Fosilele unui dinozaur de dimensiunea unui autobuz, descoperite în deşertul egiptean

Fosilele unui dinozaur de dimensiunea unui autobuz, descoperite în deşertul egiptean

Mai mulţi oameni de ştiinţă a excavat dintr-o oază aflată în deşertul saharian fosilele unui dinozaur cu gât lung şi patru picioare, de dimensiunea unui autobuz, care a trăit în urmă cu circa 80 de milioane de ani, o descoperire ce oferă informaţii despre o perioadă misterioasă din istoria vieţuitoarelor preistorice din Africa, informează luni Reuters.

Cercetătorii au anunţat luni că acel dinozaur erbivor care a trăit în perioada Cretacicului, numit Mansourasaurus shahinae, măsura aproape zece metri în lungime, cântărea 5,5 tone şi făcea parte din grupul titanozaurilor, în care au fost incluse cele mai mari animale terestre care au trăit pe Pământ.

La fel ca în cazul multora dintre titanozauri, Mansourasaurus shahinae era acoperit cu plăci osoase numite osteoderme.

Mansourasaurus shahinae, care a trăit în apropierea ţărmului unui ocean străvechi care a precedat Marea Mediterană, este unul dintre foarte puţinii dinozauri descoperiţi care au trăit în ultimii 15 milioane de ani din era Mezozoică supranumită şi epoca dinozaurilor de pe continentul african.

Rămăşiţele sale, descoperite în oaza Dakhla din centrul Egiptului, formează cel mai complex schelet dintre toate fosilele de vertebrate terestre ce au fost descoperite pe continentul african şi care au trăit cu aproximativ 30 de milioane de ani înainte de extincţia în masă a dinozaurilor, petrecută în urmă cu 66 de milioane de ani, a declarat paleontologul Hesham Sallam de la Universitatea Mansoura din Egipt, care a condus studiul publicat în jurnalul Nature Ecology and Evolution.

Oamenii de ştiinţă au recuperat fragmente din craniul dinozaurului, mandibula inferioară, vertebre ale gâtului şi spatelui, coaste, un umăr, un membru anterior şi unul posterior şi mai multe osteoderme.

Mare parte din Africa este acoperită cu păşuni, savane şi păduri tropicale care maschează straturile subiacente în care pot fi găsite fosile, a explicat cercetătorul Eric Gorscak din cadrul Field Museum din Chicago, fost membru al Universităţii din Ohio.

Deşi era masiv precum un elefant african, Mansourasaurus shahinae avea dimensiuni modeste în comparaţie cu dinozaurul Argentinosaurus din America şi dinozaurii Dreadnoughtus, Patagotitan şi Paralititan din Africa, unii dintre aceştia depăşind 30 de metri în lungime.

''Deşi considerat un animal mare după standardele din prezent, Mansourasaurus shahinae era un prichindel în comparaţie cu alţi titanozauri'', a declarat paleontologul Matt Lamanna de la Muzeul de Istorie Naturală Carnegie din Pittsburgh.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat că Mansourasaurus shahinae era mai apropiat de titanozaurii europeni şi asiatici decât faţă de cei din alte zone ale Africii şi de pe alte întinderi terestre din emisfera sudică - ce includeau America de Sud - care a făcut parte din supercontinentul Gondwana.

''Acest lucru demonstrează pentru prima dată că la sfârşitul Mezozoicului cel puţin unii dintre dinozauri se puteau deplasa între Africa de Nord şi sudul Europei şi contrazice ipoteza conform căreia dinozaurii din Africa erau izolaţi de alţii care au trăit în această perioadă'', a adăugat profesorul Matt Lamanna.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...