Fost comandant NATO: Este timpul să fie luată serios în considerare o împărțire a Siriei

Fost comandant NATO: Este timpul să fie luată serios în considerare o împărțire a Siriei

Fostul comandant suprem al trupelor NATO în Europa, James Stavridis, susține că este timpul să fie luată în considerare în mod serios o împărțire a Siriei și că devine tot mai evident că, în contextul crizei actuale, Siria, ca stat, constituie tot mai mult o ficțiune, notează vineri agenția macedoneană MIA.

'Problema reală, desigur, este aceea că jucătorii majori se află în dezacord puternic despre calea de urmat: Statele Unite și Rusia sunt în dezacord cu privire la viitorul președintelui sirian Bashar al-Assad; Arabia Saudită și Iranul sunt blocate într-un conflict geopolitic și religios în regiune, având Siria în punctul zero; Rusia și Turcia sunt într-un dezacord puternic în probleme tactice și strategice; și așa mai departe', a explicat Stavridis, într-un comentariu apărut în publicația Foreign Policy.

Potrivit fostului responsabil NATO, aceasta este o decizie ce comportă multe riscuri, inconveniente și complicații, fiind în general evitată de comunitatea internațională.

'Unii observatori au aruncat o privire inițială la o eventuală împărțire, care ar include probabil o regiune alawită în jurul Damascului, mergând până la mare și condusă de regimul Assad sau de urmașii săi. Ar cuprinde de asemenea o porțiune centrală care, să sperăm, ar fi condusă de un regim sunnit moderat, în mod evident după înfrângerea Statului Islamic și a diferitelor facțiuni Al-Qaida. În cele din urmă, iar acesta este aspectul cel mai controversat, ar putea include o enclavă kurdă în est. Evident, abordarea vizând o împărțire ar putea varia de la o dezmembrare totală a țării (foarte asemănător cu fragmentarea Iugoslaviei după moartea mareșalului Iosip Tito), la un sistem foarte federal precum în Bosnia după Acordurile de la Dayton, sau la un model slab, dar oarecum federativ, precum în Irak', a mai indicat James Stavridis.

În opinia sa, există inconveniente care trebuie măsurate și contrapuse potențialului de ajungere la o soluție negociată.

'Împărțirile, în general, stabilesc precedente nefaste și sunt atrăgătoare pentru minoritățile mici, lipsite de drepturi din diverse zone de pe glob, alimentând alte scenarii potențiale de haos. Ele sunt și dificil de negociat, necesitând o cunoaștere în detaliu a terenului uman într-un stat eșuat și stabilind compromisuri complexe care adesea nu mulțumesc pe nimeni și pot sădi semințele unor conflicte viitoare', a subliniat Stavridis.

În pofida aspectelor negative, el consideră totuși că împărțirile pot fi folosite cu bune rezultate pentru a muta părți combatante în zone opuse ale câmpului de luptă.

"Pentru o populație care este deja în proporție de aproape 50% strămutată, sincer, nu este mare lucru de pierdut. O împărțire ar putea oferi o șansă de a pleca dintr-o tabără de refugiați sau de a evita o călătorie lungă și periculoasă către un stat de azil; în esență, (este vorba despre) crearea 'zonelor sigure', pe care comunitatea internațională trebuie încă să le instituie", a mai indicat fostul oficial al NATO în Foreign Policy.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”