Fost comandant NATO: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia între patru şi şase luni cu un „conflict îngheţat”

Fost comandant NATO: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia între patru şi şase luni cu un „conflict îngheţat”

„Ucrainenii opun o rezistenţă extrem de puternică. Planurile de război ale lui Vladimir Putin nu s-au dovedit prea eficiente”, a notat Stavridis remarcând că Rusia a câştigat un număr mai mic de teritorii decât şi-a propus şi că, în prezent, este „deosebit de limpede” faptul că conflictul „s-a împotmolit de ambele părţi”.

El a adăugat că anticipează o încheiere a războiului declanşat de Rusia în Ucraina în maniera Războiului între Coreea de Nord şi Coreea de Sud (1950-1953), adică un armistiţiu, o zonă militarizată, ostilităţi continue şi „un soi de conflict îngheţat” care, în absenţa unui acord de pace, înseamnă că cele două ţări se află încă în război.

La cum arată situaţia actuală pe câmpul de luptă Rusia şi Ucraina nu pot rezista o perioadă mai mare de şase luni, crede amiralul James Stavridis, care în mai remarca numărul fără precedent de pierderi de generali din partea Rusiei, şi anume „cel puţin o duzină” după doar două luni de conflict, cifre neobişnuite în cadrul războaielor moderne.

Moscova şi-a înteţit atacurile pe întreaga linie a frontului din Ucraina, după ce a ieşit dintr-o „pauză operaţională” anunţată după cucerirea majorităţii provinciei Luhansk, şi şi-a crescut lansările de rachete asupra oraşelor ucrainene, provocând un mare număr de victime civile.

Pentagonul estimează că până la 150 de ucraineni au fost ucişi în atacurile ruseşti asupra zonelor civile în ultimele două săptămâni.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat sâmbătă forţelor sale să intensifice atacurile „în toate sectoarele operaţionale” ale Ucrainei. Rusia a folosit peste 3.000 de rachete de croazieră în Ucraina, a spus Zelenski în discursul său nocturn adresat naţiunii.

„Este imposibil să numărăm numărul de focuri de artilerie şi alte proiectile care au fost folosite împotriva ţării noastre şi a poporului nostru”, a precizat el.

De partea cealaltă, Ucraina a început să folosească cu succes ultimele livrări de arme occidentale, în special lansatoare cu rază lungă de acţiune HIMARS, furnizate de SUA, pentru a lovi depozite de muniţie ruseşti, centre de comandă şi linii de aprovizionare, ceea ce a început să afecteze capacitatea trupelor de invazie de a-şi conduce ofensiva pe câmpul de luptă.

Rusia a pierdut mai mult de 30% din capacitatea forţelor terestre, respectiv 50.000 de soldaţi, care fie au murit, fie au fost răniţi în lupte, a declarat amiralul Sir Tony Radakin, şeful personalului de apărare al Regatului Unit, la emisiunea BBC One Sunday Morning, potrivit The Guardian.

Intenţia lor este absolut clară şi vor să recucerească întregul teritoriu în ceea ce priveşte Ucraina şi văd o Rusie care se luptă, o Rusie despre care considerăm că şi-a pierdut mai mult de 30% din capacitatea forţelor terestre”, a spus el.

Rusia foloseşte compania militară privată Wagner în Ucraina, iar pierderile suferite afectează eficienţa trupelor, se arată în noua evaluare a evoluţiei războiului din Ucraina făcută de Ministerul britanic al Apărării.

„Rusia a folosit compania militară privată Wagner pentru a întări forţele din prima linie şi pentru a atenua lipsurile de personal şi pierderile”, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării.

Londra a mai precizat că Wagner a jucat „un rol central în luptele recente, inclusiv în cucerirea Popasnei şi Lîsîceanskului”, lupte care au provocat „pierderi grele grupului”.

„Wagner reduce standardele de recrutare, angajează condamnaţi şi persoane aflate anterior pe lista neagră. Noii recrutaţi au parte de o formare foarte limitată”, se mai menţionează în raport.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”