
Fost mafiot, acum ghid turistic la Veneția: „Am fost un mare băiat rău. Le spun tinerilor: Nu faceți ca mine”
Un om cu un trecut violent, condamnat pentru crimă și jafuri de milioane, își povestește acum viața turiștilor, avertizând tinerii să nu urmeze același drum.
Giampaolo Manca, în vârstă de 70 de ani, a fost membru al unei grupări criminale notorii și a petrecut 37 de ani în închisoare, dintre care 12 în izolare. Pentru 20 de euro, Giampaolo Manca, fost membru al organizației criminale „Mala del Brenta”, îi conduce pe turiști prin locurile unde, în urmă cu decenii, comitea jafuri spectaculoase.
Turul se numește „Veneția criminală” și atrage curioși din toată Italia. „Aici a început totul și viața mea a fost ruinată”, spune el, potrivit Corriere della Sera .
Manca și-a petrecut aproape 37 de ani în închisoare, dintre care 12 în izolare, pentru implicarea în uciderea fraților Massimo și Maurizio Rizzi, precum și a lui Franco Padovan, în 1990, pe malul râului Brenta. Dar t recutul său infracțional a început cu mult mai devreme.
„Pentru a fura tabloul în 1971, m-am ascuns într-un cufăr din biserică cu o zi înainte. O călugăriță aproape m-a prins. Am «adoptat» pânza pentru 300 de milioane de lire italiene. Comanda venise de la un magnat englez. Spuneau că valoarea era de 5 miliarde. În cele din urmă am decis să-i șantajăm. M-au prins în timp ce toastam cu Dom Perignon rece”, povestește el, în fața unui grup de turiști la biserica Santi Giovanni.
La doar 17 ani, acest jaf i-a adus porecla de „Doge”, pentru că dogii Veneției sunt înmormântați în acea biserică. Îmbrăcat elegant, cu pălărie, cămașă albă și eșarfă, Manca gesticulează larg, arătând spre icoane și vitralii, în timp ce-și amintește de gloria și greșelile tinereții.
Trecutul, o povară greu de dus
Trecerea anilor se simte și în vocea lui. De fiecare dată când își amintește de închisoare, emoția îl copleșește. În fața penitenciarului Santa Maria Maggiore, își amintește cu durere: „Nu pot uita anii petrecuți aici. Încă mă simt ca unul dintre ei”. Apoi arată spre geamurile cu gratii: „De acolo am văzut fiul meu jucându-se în curtea grădiniței. Tot de acolo am știut că voi deveni tată”.
La biserica Carmini povestește cum fiului său i s-a refuzat botezul din cauza trecutului său. „Știi, trecutul tău…”, i-a spus preotul. Manca a mers direct la Patriarhul Veneției pentru a cere sprijin. „L-a chemat pe preot să intervină. Știți cine era patriarhul? Albino Luciani, viitorul Papă Ioan Paul I”, spune cu mândrie.
De la spovedanie la avertisment
Manca nu evită să vorbească despre crime , dar o face cu reținere și regret. „Atât de mulți jurnaliști m-au contactat întrebându-mă despre sânge, despre violență. Nu am vrut să vorbesc despre asta… Nu sunt amintiri bune. Nu vreau să fac «Gomorra» și să învăț copiii să devină camorriști”, subliniază el.
Singura moarte despre care vorbește cu sinceritate este cea a lui Silvano Maistrello, zis Kociss. „A fost ucis de poliție pe acel pod. Eram ca frații”, spune el, arătând locul cu degetul.
Pe rețelele sociale, unii îl critică pentru inițiativa tururilor. El răspunde direct: „Eu doar îmi povestesc viața. Dar vreau să transmit un mesaj pozitiv”. Iar despre motivul pentru care a ales să-și spună povestea astfel, explică simplu: „Răul fascinează. Prea mulți oameni mă întreabă despre povestea mea și am decis să o spun în acest fel”.
Lecții dintr-un trecut tulbure
Participanții la tur, tineri, cupluri, familii, îl ascultă cu atenție. Mulți dintre ei îl cunosc de pe TikTok , unde are peste 40.000 de urmăritori și unde își spune povestea în clipuri video scurte, vizionate de zeci de mii de ori. Taxa de participare este de 20 de euro, iar Manca precizează: „Jumătate din încasări sunt donate asociației Alphabeta, care ajută copiii și tinerii cu autism”.
Povestea continuă la Punta della Dogana, unde Manca își amintește de primul său furt , la doar 13 ani: barca cu motor a miliardarului Aristotel Onassis. „Era violent, câte mi-a dat…” spune el, referindu-se la reacția tatălui său când a descoperit ce făcuse.
În biserica San Sebastiano, atinge o fereastră: „Am încălzit-o ca să o spargem și să intrăm să furăm picturile vieneze”. Își face semnul crucii în fața unui crucifix: „El m-a iertat”.
Mesajul final: „Nu faceți ca mine”
Turul se încheie, dar lecția rămâne. „Am fost un mare băiat rău, acum încerc să fiu un mare băiat bun sau cel puțin să transmit mesajul meu tinerilor: nu faceți ca mine”, avertizează Manca.
Fostul Doge nu-și glorifică trecutul, ci încearcă să-l transforme într-un avertisment. „Să fie clar că sunt aici pentru a povesti ce a fost, nu pentru a spune că a fost bine.”
Sursa: adevarul.ro