Fost șef CIA, despre sprijinul militar american: „Am oferit Ucrainei arme, dar niciodată suficiente cât să câștige”

Fost șef CIA, despre sprijinul militar american: „Am oferit Ucrainei arme, dar niciodată suficiente cât să câștige”

Ralph Goff, fost șef al operațiunilor CIA în Europa, acuză administrația Biden că a oferit Ucrainei doar sprijin militar limitat, de teamă să nu-l provoace pe Putin și să declanșeze un conflict nuclear.

Adevărul despre ajutorul militar american pentru Ucraina FOTO: Arhivă

Adevărul despre ajutorul militar american pentru Ucraina FOTO: Arhivă

Ralph Goff, fost director al operațiunilor CIA pentru Europa și Eurasia, susține că Statele Unite nu au oferit Ucrainei suficiente arme pentru a învinge Rusia, ci doar pentru a putea rezista pe termen lung.

Într-un interviu acordat publicației The Times , Goff afirmă că decizia administrației Biden a fost motivată de teama unui posibil război nuclear. Potrivit acestuia, strategia occidentală a fost de la început limitativă și defensivă: „Dacă am fi înarmat Ucraina cu armele potrivite la momentul potrivit, ar fi avut șanse să-i alunge complet pe ruși. Nu s-a întâmplat asta. A fost creat cadrul pentru un război lung, epuizant, un măcel, exact cum vedem azi”.

Fostul oficial american crede că liderii occidentali s-au lăsat intimidați de amenințările lui Putin: „ Biden și aliații săi l-au lăsat pe Putin să dicteze termenii conflictului, temându-se că «va folosi bomba»”. El mai afirmă că „s-au lăsat păcăliți de zgomotul sabiei nucleare al lui Putin. Așa că au oferit Ucrainei arme, dar niciodată suficiente cât să câștige. Doar cât să sângereze.”

Goff a fost implicat în coordonarea operațiunilor CIA în perioada în care Rusia a anexat Crimeea, în 2014. Încă de atunci, el avertiza asupra riscului unui conflict major: „Încercam să trag un semnal de alarmă că semințele celui de-al Treilea Război Mondial sunt semănate chiar acum în Donbas și trebuie să facem ceva în această privință”, a declarat el, menționând însă că „existau și alte priorități” în acea perioadă.

În 2023, după retragerea sa din CIA, Goff a continuat să sprijine Ucraina și a vizitat de mai multe ori țara afectată de război. Încercarea sa de a prelua conducerea operațiunilor clandestine ale CIA a fost blocată de administrația Trump. „Cred că apropiați ai președintelui s-au întrebat: «Cine e tipul ăsta, cine se crede?», au verificat și au văzut că nu sunt omul lor, așa că au spus «Nu-l aprobăm»”, a explicat Goff pentru The Times, într-un interviu acordat de la Paris. El crede că decizia ar fi fost influențată și de poziția sa pro-Ucraina.

În aceeași perioadă, administrația Trump i-a numit în funcții-cheie pe Kash Patel și Dan Bongino la FBI, iar pe Tulsi Gabbard, cunoscuți pentru pozițiile favorabile față de Putin, în conducerea serviciilor naționale de informații.

Între timp, pe 30 aprilie, administrația Trump a notificat Congresul că intenționează să autorizeze vânzarea directă de arme către Ucraina, în valoare de peste 50 de milioane de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Prezidențiale 2025 / Diaspora votează cu furie. Cele mai multe voturi sunt în Italia, Germania, Spania și Marea Britanie

2 ALERTĂ Ultimul mare sondaj înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 de duminică

3 SURSE Dacă prezența sare de 9 milioane de votanți, „sondajele sunt anulate”! Diaspora, așteptată să facă record de 1,2 milioane la primul tur

4 VIDEO CIA tot periculoasă a rămas...

5 Expert american, despre fotografiile publicate de Lasconi: „Nu găsesc nicio dovadă convingătoare că aceste imagini sunt generate sau manipulate de AI”