Fost șef IPJ Prahova: Într-o duminică, a sunat Ghiță indignat că l-a oprit Poliția; nu am fost cu el la șpriț

Fost șef IPJ Prahova: Într-o duminică, a sunat Ghiță indignat că l-a oprit Poliția; nu am fost cu el la șpriț

Viorel Dosaru, fost șef al IPJ Prahova, a recunoscut joi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că a avut mai multe întâlniri cu Sebastian Ghiță, dar că nu a mers cu acesta în vacanțe sau la "șpriț", iar în 2012 fostul deputat l-a sunat "indignat" că un agent de poliție l-a oprit pe DN 1.

Viorel Dosaru a fost audiat de magistrați în dosarul în care este acuzat de luare de mită, trafic de influență, favorizarea făptuitorului, în care mai sunt judecați Sebastian Ghiță și foști șefi din poliție și parchete din Prahova.

"L-am cunoscut pe Sebastian Ghiță prin prisma activităților sportive pe care le desfășura (n.r. Ghiță a fost patronul echipei de baschet Asesoft Ploiești). Am dezvoltat cu el o relație profesională. Eu asiguram măsuri de ordine la meciurile care se desfășurau. Dacă mă suna și puteam să vorbim, ne întâlneam să vorbim. Băiatul meu juca baschet. Nu am fost niciodată în vacanțe împreună, nu am fost nici la șpriț. Într-o zi, m-a chemat la cafea, m-a întrebat dacă știu de activitățile lui Negulescu (n.r. procurorul care l-a anchetat pe Sebastian Ghiță). I-am zis că nu știu nimic. Nu m-a întrebat despre acel dosar, în special. Sebastian Ghiță nu mi-a cerut informații despre ofițerii care lucrau în acel dosar cu Negulescu", a spus Viorel Dosaru.

El a relatat că nu vorbea foarte des la telefon cu Sebastian Ghiță, iar la una din întâlnirile lor Ghiță a venit însoțit de fostul deputat Vlad Cosma.

Una din acuzațiile aduse de DNA lui Ghiță se referă la faptul că, în iulie 2012, a fost depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, conducând un autoturism, deși avea permisul suspendat. Procurorii susțin că, la rugămintea lui Ghiță, Viorel Dosaru a intervenit la polițiștii rutieri pentru a nu-i face dosar fostului deputat.

"Într-o duminică, m-a sunat Ghiță indignat, că l-a oprit Poliția la Bărcănești. Apoi s-a întrerupt brusc. M-am apucat să dau telefoane, să vorbesc cu cei care erau pe DN1. Nu știu ce viteză avea. I-am zis agentului respectiv să ia măsurile legale ce se impun", a spus Viorel Dosarul în legătură cu această acuzație.

La acest termen de judecată, avocatul lui Dosaru a solicitat audierea fostului ministru de Interne Petre Tobă, în timp ce avocatul lui Mihail Tudose a cerut audierea fostului premier Victor Ponta.

În acest dosar, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pe 28 iunie 2016 pentru două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis.

De asemenea, mai sunt judecați Liviu Mihail Tudose — fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru — fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, Constantin Ispas — ofițer de poliție, Aurelian Constantin Mihăilă — fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obținut informații confidențiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicității fiind și Sebastian Ghiță.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărirea penală.

Anchetatorii au reținut că, în schimbul acestor informații, Sebastian Ghiță a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să își mențină poziția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 Scandal sexual în handbalul românesc