Fosta şefă a statului sud-coreean, găsită vinovată de corupţie şi abuz de putere

Fosta şefă a statului sud-coreean, găsită vinovată de corupţie şi abuz de putere

Un tribunal sud-coreean a hotărât vineri că fosta şefă a statului, Park Geun-hye, se face vinovată de luare de mită, abuz de putere şi coerciţie, într-un scandal care a scos la iveală o întreagă reţea de corupţie între liderii politici şi conglomeratele de afaceri din această ţară, informează Reuters, AFP şi EFE.

Tribunalul a decis că Park a complotat cu vechea sa prietenă, Choi Soon-sil, pentru a primi zeci de miliarde de woni din partea unor companii importante precum Samsung şi Lotte, pentru a ajuta familia lui Choi şi a finanţa fundaţii nonprofit deţinute de aceasta.

Park, în vârstă de 66 de ani, a negat orice fel de neregulă. Ea nu a fost prezentă la tribunal. Procurorii vor să obţină o condamnare de 30 de ani de închisoare pentru Park şi ca aceasta să plătească o amendă de 118,5 miliarde de woni (112 milioane de dolari) .

"Acuzata este vinovată de abuz de putere", a declarat judecătorul Kim Se-yoon, afirmând că fosta şefă a statului a obligat companii sud-coreene să plătească 77,4 miliarde de woni pentru două fundaţii controlate de confidenta sa din umbră şi "prietena de 40 de ani", Choi Soon-sil. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

3 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…

4 Să rămână scris / Trump va câștiga mai categoric decât în 2016!

5 Din culisele cluburilor de noapte. Aceleași tehnici se folosesc și-n România