Fostele închisori comuniste ar putea intra în Patrimoniul Mondial UNESCO

Fostele închisori comuniste ar putea intra în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, a pregătit documentele cu obiectivele științifice și administrative pentru completarea, în conformitate cu cerințele impuse, a dosarului de înscriere afostelor închisori comuniste în Patrimoniul Mondial UNESCO, a anunţat ministrul Raluca Turcan.

Într-un mesaj postat miercuri pe pagina sa de facebook, ministrul Culturii a anunțat că „toate cele cinci fostele închisori comuniste - Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar”.

„În cursul zilei de ieri, am avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, ne asigurăm că fostele închisori comuniste nu vor fi uitate, că vor fi păstrate şi puse în valoare, că se vor menţine în timp ca spaţii ale memoriei, învăţării şi reflecţiei” – a precizat Raluca Turcan.

Postarea de miercuri vine ca urmare a unei promisiuni din noiembrie anul trecut, când afirma că în ianuarie 2024 închisorile comuniste vor fi incluse în patrimoniul UNESCO. „Înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO a fostelor închisori comuniste reprezintă o obligaţie a noastră ca decidenţi ai statului român de a recunoaşte o rană în istoria recentă a României şi o rană în istoria mondială. Fostele închisori comuniste corespund din perspectiva identităţii şi semnificaţiei obiectivelor incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Chiar din primele zile de mandat am urmărit clasarea închisorii Piteşti, a Memorialului Piteşti în categoria monument istoric, pentru a completa celelalte închisori care erau clasate ca monument istoric. Împreună cu echipa de specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului pregătim dosarul ca, în ianuarie, aceste foste închisori comuniste să fie incluse în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”, declarase ministrul Culturii anul trecut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”