Fostul comandant al marinei SUA propusese un acord secret cu Trump în cazul soldatului Edward Gallagher

Fostul comandant al marinei SUA propusese un acord secret cu Trump în cazul soldatului Edward Gallagher

Fostul comandant al Marinei SUA Richard Spencer a ''recunoscut'' că a propus un acord secret cu Donald Trump în cazul unui soldat de elită protejat de preşedintele american, aceasta contrar voinţei altor oficiali de la Pentagon, a afirmat luni secretarul Apărării, Mark Esper, relatează AFP.

În cursul unui interviu cu un grup de jurnalişti la Pentagon, Esper a relatat evenimentele care au dus duminică la demisia comandantului Marinei SUA, o funcţie civilă, după o serie de intervenţii publice ale lui Donald Trump în favoarea unui soldat de elită acuzat de crime şi graţiat de preşedinte.

''Această demisie nu are nicio legătură cu soldatul Edward Gallagher, ci cu domnul Spencer şi cu lanţul de comandă", a declarat secretarul Apărării.

Pentagonul a anunţat duminică că Esper "a cerut demisia comandantului Marinei Richard Spencer după ce şi-a pierdut încrederea în el cu privire la lipsa sa de sinceritate în conversaţiile cu Casa Albă referitoare la cazul Edward Gallagher din Navy Seal".

Dar câteva minute târziu, mai multe media americane au publicat scrisoarea de demisie a comandantului Spencer în care acesta a afirmat că conştiinţa nu-i permite să se conformeze dorinţelor exprimate de Trump, comandant-şef al forţelor armate americane, de a-l exonera complet pe Edward Gallagher şi de a-l menţine în cadrul Navy Seals, o unitate de elită foarte respectată din care soldatul risca să fie exclus.

Esper a oferit o versiune complet diferită a evenimentelor, afirmând că s-a întâlnit vineri cu Trump la Casa Albă şi cu şeful de stat major, generalul Mark Milley. După reuniune, un oficial al Casei Albe pe care Esper nu l-a identificat, le-a spus că, cu câteva zile înainte, domnul Spencer propusese un acord prin care, dacă preşedintele era de acord cu o comisie de disciplină în cazul Gallagher, el garanta că soldatul se poate retrage cu toate onorurile.

''Această propunere a fost contrar a ceea ce am decis şi declaraţiilor publice ale domnului Spencer'', a subliniat Esper. ''Generalul Milley şi cu mine am fost complet surprinşi de aceste informaţii şi ne-am dat seama că discredita tot ce i-am spus preşedintelui'', a menţionat el.

Şeful Pentagonului a spus că l-a sunat pe Spencer, care a ''recunoscut foarte clar'' faptele. A doua zi, l-a informat pe preşedinte cu privire la decizia sa de a-l demite pe Spencer, iar Trump a ''aprobat această decizie''.

Esper l-a contactat duminică pe comandantul Marinei, care i-a trimis scrisoarea de demisie 30 de minute mai târziu. Când l-a informat pe preşedintele Trump în legătură cu această situaţie, acesta ''i-a ordonat'' ca Edward Gallagher să rămână în cadrul unităţii de elită ''Navy Seals''.

Şeful de stat-major al armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat luni că, în ceea ce îl priveşte, cazul subofiţerului Edward Gallagher, din unitatea de elită ''Navy Seals'', condamnat pentru conduită incorectă pe câmpul de luptă în Irak, este acum închis, notează Reuters.

''Secretarul apărării, preşedintele Statelor Unite fac parte din proces şi au luat o decizie, din câte ştiu, cazul este închis acum şi este timpul să mergem mai departe şi să ne ocupăm de securitatea naţională a Statelor Unite'', a subliniat Milley.

Subofiţerul american a fost achitat de un juriu militar în iulie pentru uciderea unui luptător al Statului Islamic capturat şi rănit în Irak prin înjunghiere în gât, fiind condamnat pentru o infracţiune mai mică, şi anume că s-a fotografiat ilegal alături de cadavrul acestuia, ceea ce a dus şi la retrogradarea sa.

Casa Albă a anunţat în noiembrie că Trump l-a restabilit în drepturi pe Gallagher şi a graţiat doi ofiţeri ai armatei acuzaţi de crime de război în Afganistan. Critici au apreciat că astfel de acţiuni ar putea submina justiţia militară şi ar putea transmite un mesaj că atrocităţile comise pe câmpul de luptă vor fi tolerate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...